Starea de urgenţă din Turcia, prelungită. Arestările și demiterile, la discreția autorităților

Data actualizării: Data publicării:
recep tayyip erdogan
Foto: Guliver/GettyImages

Parlamentarii turci au aprobat, joi, prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă, care este deja în vigoare din 2016, relatează aa.com.tr.

erdogan
Foto: Guliver/GettyImages

Această a şasea prelungire va intra în vigoare vineri, la ora 01:00.

Moţiunea de prelungire a stării de urgenţă a fost susţinută de partidul de guvernământ Dreptate şi Dezvoltare (AK) şi de partidul de opoziţie MHP. Partidul Republican al Poporului (CHP) şi Partidul Democrat al Poporului (HDP) s-au opus.

Turcia a declarat starea de urgenţă pentru prima dată la 20 iulie 2016, după tentativa de lovitură de stat.

Ankara îl acuză pe clericul islamist Fethullah Gulen, care a fost anterior un aliat apropiat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, de orchestrarea loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie 2016, ce a declanşat o campanie guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi presă.

Fethullah Gulen, care locuieşte din 1999 în autoexil din Pennsylvania, neagă toate acuzaţiile. Adepţii săi gestionează o reţea globală de şcoli şi întreprinderi comerciale.

Peste 50.000 de persoane au fost arestate într-o campanie masivă de epurare a presupuşilor oponenţi politici ai regimului Erdogan.

Starea de urgenţă a permis autorităţilor turce să acţioneze neîngrădit pentru a aresta şi a demite zeci de mii de funcţionari publici, academicieni, magistraţi, profesori şi medici, acuzaţi că ar avea legături cu mişcarea clericului Gulen.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri