Sari la conținut

Theresa May a dezvăluit numele substanței cu care a fost otrăvit spionul rus

Fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic numit „novicioc” (novice), o armă dezvoltată de Uniunea Sovietică la sfârşitul Războiului Rece, a declarat luni Theresa May în Parlament, unde a anunţat că Guvernul ei a conchis că Rusia este „foarte probabil” vinovată de otrăvirea fostului colonel GRU şi a fiicei sale, relatează News.ro.

Theresa May Leaves For Prime Minister's Questions

Foto: Guliver/GettyImages

Premierul britanic a apreciat că atacul, comis în oraş englez Salisbury, corespunde unui tipar al agresiunii ruse şi a anunţat că ambasadorul rus în Marea Britanie, Aleksandr Vladimirovici Iakovenko, a fost convocat să explice ce s-a întâmplat.

„Nu vom tolera o asemenea tentativă sfruntată de a ucide civili nevinovaţi pe teritoriul nostru”, a subliniat Theresa May.

Ambasadorul rus la Londra a fost convocat să spună dacă a fost vorba despre „o acţiune directă a statului rus” sau dacă a fost rezultatul „pierderii controlului” de către statul rus asupra stocului rus de agenţi neurotoxici.

Serghei Skripal şi fiica sa se află în continuare în stare critică la peste o săptămână după ce au fost găsiţi inconştienţi la Salisbury, în sudul Angliei, pe 4 martie.

În cazul în care se va dovedi că Moscova se află în spatele otrăvirii, Guvernul britanic va considera acest lucru drept o „utilizare ilegală a forţei” de către Rusia.

Reacția Kremlinului

Pe de altă parte, Moscova a respins drept un „spectacol de circ” acuzaţiile Londrei potrivit cărora Rusia se face vinovată de otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skropal şi a fiicei acestuia, Iulia.

Acuzaţiile vizând Rusia reprezintă „altă campanie de informaţii şi politică bazată pe provocare”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, citată de agenţii ruse de presă.

Zaharova a catalogat drept un „spectacol de circ în Parlamentul britanic” acuzaţiile premierului britanic Theresa May, potrivit cărora probele de până în prezent arată o implicare rusă „foarte probabilă”.

Înainte de aceste declarații, preşedintele rus Vladimir Putin a sfătuit Londra să-şi „clarifice lucrurile” cu privire la otrăvirea fostului agent dublu rus în Anglia înainte de orice discuţie cu Moscova pe această temă. 

 

 

Pe aceeași temă