Ucraina: Planul de pace, în pericol după ce un elicopter a fost doborât la Slaviansk

Data publicării:
eli

Planul de pace din Ucraina este în pericol după ce un elicopter a fost doborât la Slaviansk şi nouă oameni au murit. Preşedintele Petro Poroşenko spune că ar putea abandona armistiţiul care prevede oprirea operaţiunilor armate până vinerea viitoare. Noile violenţe din estul rusofon al Ucrainei vin după ce președintele rus Vladimir Putin a anunţat că renunţă la posibilitatea unei intervenţii militare în Ucraina şi a cerut Parlamentului să îi revoce autorizaţia acordată în acest sens.


Vladimir Putin primise autorizaţie să intervină militar în Ucraina la 1 martie, după ce Viktor Ianukovici a fost îndepărtat de la putere. Totuşi, liderul de la Moscova nu a luat decizia trimiterii de trupe în ţara vecină. Acum, o astfel de autorizaţie nu mai este considerată necesară, din moment ce Rusia a anunţat că susţine planul de pace propus de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Vladimir Putin a anunţat însă că Rusia îşi păstrează dreptul de a lua măsuri dacă viaţa etnicilor ruşi este pusă în pericol. „Vom urmări cu foarte mare atenţie (situaţia din Ucraina – n.red.) şi vom reacţiona în consecinţă. Sper să nu fim nevoiţi să recurgem la acţiuni militare”, a spus liderul de la Moscova.

Planul de pace avansat de Kiev şi paşii făcuţi de Rusia pentru soluţionarea pe cale diplomatică a conflictului armat din estul Ucrainei se lovesc de opoziţia separatiştilor proruşi. La Slaviansk, nouă oameni au murit după ce un elicopter de transport al armatei ucrainene a fost doborât de insurgenţii proruşi, iar în Lugansk, militanţii au atacat o mină. În schimbul de focuri un om a fost ucis.

În acest context, Vladimir Putin este cel care îl îndeamnă pe preşedintele ucrainean să discute cu separatiştii. „În opinia mea, ceea ce s-a făcut până acum nu este suficient pentru soluţionarea crizei. Dacă spui că opreşti operaţiunile militare pentru şapte zile şi cei care nu vor preda armele vor fi dezarmaţi şi muniţia distrusă, nu este cea mai bună cale spre pace, dar este un pas important. Sperăm ca armistiţiul să fie prelungit şi că vor fi organizate negocieri”, a precizat Putin.

În ceea ce priveşte Kievul, Petro Poroşenko vede în revocarea autorizaţiei ce îi dădea dreptul preşedintelui rus să intervină militar un pas concret făcut de Moscova pentru soluţionarea pe cale paşnică a conflictului militar din estul Ucrainei, soldat până acum cu peste 400 de morţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Salarii mai mici de la 1 iulie 2024 pentru acești români. Decizia lovește în mulți angajați
Digi FM
Mihaela Tatu, adevărul despre motivul pentru care a divorțat de soț, după 16 ani de căsnicie: „Nu mi-a părut...
Pro FM
Lidia Buble, ipostaze senzuale printre așternuturi și într-un costum de baie roșu, într-un hotel de 2500 de...
Film Now
Cum arată copiii lui Jason Momoa. Fiul lui de 15 ani are cel mai ciudat nume de la Hollywood
Adevarul
Cum se explică violențele recente ale extremiștilor ruși în Daghestan. Mesajul ISIS după atacurile în care au...
Newsweek
Cum a găsit Maria Ploae calea spre credință? Cine a fost actorul care a inspirat-o?
Digi FM
Cum a fost umilit un copil la serbarea de la grădiniță. Mama acestuia, mesaj sfâșietor: „M-a durut, am rămas...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Tatăl Angelinei Jolie, declarații rare despre fiica sa și nepoata lui, Vivienne. Jon Voight și actrița nu mai...
UTV
Bianca Censori a intors toate privirile la Paris Fashion Week. Sotia lui Kanye West nu a renuntat la tinutele...