UE ar putea prelungi suspendarea Pactului de Stabilitate, pentru a permite statelor membre să aibă cheltuieli mai mari

Data actualizării: Data publicării:
sediul Comisiei Europene, exterior
Sediul Comisiei Europene. Foto: Getty Images

Uniunea Europeană va decide în perioada următoare dacă prelungește înghețarea Pactului de Stabilitate și Creștere economică, ce limitează deficitele bugetare ale statelor membre, relatează Reuters.

În săptămânile următoare vom decide dacă și cum să prelungim înghețarea Pactului, iar în lunile următoare vom începe să ne gândim cum să-l recalibrăm în conformitate cu noile obiective strategice ale Europei, a spus comisarul european pentru economie Paolo Gentiloni într-un interviu pentru cotidianul La Stampa.

Datoria publică a zonei euro a crescut masiv în 2020, în condițiile în care guvernele s-au împrumutat și au cheltuit mai mult pentru a ajuta oamenii și companiile să supraviețuiască restricțiilor impuse pentru a contracara pandemia de coronavirus, cu impact uriaș asupra economiilor. Anul trecut, UE a suspendat Pactul de Stabilitate, permițând statelor să-și mărească deficitele bugetare pentru a face față crizei.

Gentiloni a avertizat, de asemenea, că nu trebuie stopate prea devreme măsurile de sprijin fiscal pentru economiile europene în condițiile pandemiei.

În ceea ce privește Italia, comisarul european a spus că noul guvern condus de fostul șef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, trebuie restabileacă încrederea în Italia și că va contribui la depășirea oricărei potențiale rezistențe din partea altor state membre europene în ceea ce privește reformarea Pactului de Stabilitate.

El a adăugat că recentele modificări aduse Planului național de redresare al Italiei - programul care stabilește modul în care țara va cheltui mai mult de 200 de miliarde de euro din fonduri europene pentru a-și relansa economia după pandemia COVID-19 - are baze solide, dare nevoie de mai mult.

Timpul se scurge. Dar guvernul Draghi are profilul potrivit și sprijinul parlamentar adecvat pentru a face aceste eforturi suplimentare”, a spus Gentiloni.

De asemenea, el a solicitat Italiei să facă reforme prin care să-și reducă treptat datoriile și să aprobe politici de sprijin fiscal care să nu creeze noi datorii permanente.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri