VIDEO. Ceremonie fastuoasă în capitala Spaniei

Data publicării:
ceremonia spania

Caleşti şi costume de epocă pe străzile Madridului. Şase noi ambasadori, printre care şi cel al României, i-au înmânat astăzi regelui Spaniei scrisorile de acreditare. Este un protocol păstrat cu stricteţe de aproape 300 de ani şi vorbim de o ceremonie cu totul specială, urmărită de pe margine de sute de curioşi.

Este rândul noului ambasador al Romaniei la Madrid, Gabriela Dancău, să se urce în această caleaşcă - simbol al protocolului diplomatic de aici din Spania, caleaşcă cu care va ajunge în doar câteva minute la Palatul Regal, acolo unde va prezenta scrisorile de acreditare în fața regelui Felipe al VI-lea”, relatează corespondentul Digi24 la Madrid, Ciprian Bălțoiu.

A fost o zi specială la Madrid, unde caleşti trase de câte şase cai şi valeţi îmbrăcaţi în costume de epocă au făcut deliciul curioşilor. Personajele principale ale momentului au fost au fost şase noi ambasadori, printre care şi cel al României. Diplomaţii au fost transferaţi de regimentul de gardă, de la Ministerul de Externe la Palatul Regal. Totul, după un protocol instaurat în secolul al XVIII-lea de regele Carlos al III-lea.

Este acelaşi spectacol pe străzi, aşa cum se făcea şi în urmă cu 300 de ani. Bineînțeles, acum lucrurile s-au schimbat, sunt foarte mulţi spectatori care fac poze cu acest eveniment, istoric pentru unii”, spune Ciprian Bălțoiu.

Conform tradiţiei, noii ambasadori primesc o carte de protocol înainte de ceremonia propriu-zisă. Trebuie să înveţe fiecare pas pe care îl vor face în ziua prezentării scrisorilor de acreditare. Nimic nu e lăsat la voia întâmplării, de la vestimentaţia pe care trebuie să o poarte, până la frazele pe care le rostesc în faţa regelui Spaniei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri