VIDEO. Cum se desfășoară viața pe „insula corona”, unde jumătate din populație a fost infectată cu COVID-19

Data publicării:
spital saaremaa
Foto: Kuressaare Haigla SA/ Facebook

O insulă situată în largul coastei Estoniei a fost botezată de localnici „insula corona” după ce a devenit un focar de coronavirus și a fost plasată în carantină strictă, relatează BBC.

Primele cazuri Covid-19 pe insula Saaremaa, cu circa 33.000 de locuitori, au apărut în urmă cu o lună, după ce acolo a avut loc un eveniment sportiv la care a participat o echipă de volei din Italia. A urmat un festival al șampaniei, care, spun autoritățile, ar fi putut grăbi extinderea epidemiei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Acum, oficialii din domeniul sănătății estimează că jumătate din populația insulei a contractat virusul.

Nimeni nu poate pleca spre Estonia continentală și nimeni nu are voie să vină pe insulă.

Cu circa jumătate din populație infectată, numărul cazurilor de COVID-19 raportate la numărul de locuitori este printre cele mai mari din lume.

Pentru că nimeni nu poate ajunge la ei, mai mulți oameni din Saaremaa au povestit, în clipuri transmise BBC, se se întâmplă pe insulă.

Oamenii întreabă: cum e să fii pe ‘insula corona’?”, spune o localnică.

Situația e destul de gravă. E posibil să avem 1.000 de oameni în spital până în 20 aprilie. Avem nevoie de ajutor. În spitalul nostru sunt 147 de paturi, nu avem loc pentru 1.000 de pacienți”, spune un localnic.

Deja, mai multe persoane infectate sunt trimise pe continent, pentru a fi tratate.

Din cauza carantinei, multe companii au dificultăți în a supraviețui.

Susan Reinholm lucra la o companie care vindea produse locale. Avea o slujbă de birou, dar acum face livrări. Merge până la ușa clientului, lasă sacoșa cu produse la o distanță sigură și pleacă la următoarea livrare.

Mulți dintre prietenii lui Susan și-au pierdut locurile de muncă, după ce activitățile neesențiale au fost oprite, dar și-au găsit altceva de lucru.

Oamenii se adaptează. Coafeza mea pune etichete pe pachete, într-o măcelări locală. Nimeni nu stă acasă să se întrebe ce le va aduce ziua de mâine”, spune Susan.

Anu Vares face parte din comitetul pentru gestionarea crizei de pe insulă. El spune că astfel de situații de izolare s-au mai petrecut pe Saaremaa.

Pentru prima dată după ocupația sovietică, oamenii au nevoie de permise pentru a intra pe insulă. Dar de data aceasta, e din dorința noastră de a-i proteja pe oameni și de a le proteja sănătatea”, spune ea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri