Un chinez și-a schimbat chipul și vocea cu ajutorul AI, într-un apel video, și a furat 570.000 de euro de la un om de afaceri

Data publicării:
reprezentare grafica inteligenta artificiala
Foto: GettyImages

Un escroc din China s-a folosit de inteligenţa artificială pentru a-şi modifica aspectul într-un apel video şi pentru a pretinde că era prietenul unui om de afaceri de la care a furat mai mult de o jumătate de milion de euro.

Victima, al cărui nume de familie este Guo, a relatat că a primit în luna aprilie un apel video de la o persoană al cărei chip şi a cărei voce semănau extrem de mult cu cele ale unui priete, relatează AFP, citată de Agerpres.

Însă acea persoană era de fapt un escroc, „care a utilizat o tehnologie bazată pe inteligenţa artificială pentru a-şi modifica chipul”, potrivit unui articol publicat luni de o companie mass-media asociată cu autorităţile din oraşul Fuzhou.

Ca pretext, escrocul a spus că un alt prieten avea nevoie urgentă de bani pentru a plăti garanţia la o licitaţie.

El a reuşit astfel să îl înşele pe Guo şi să-l convingă să îi transfere 4,3 milioane de yuani (570.000 de euro) din contul bancar al companiei sale.

„În timpul apelului video, eram convins că am recunoscut chipul şi vocea persoanei care m-a sunat, deci nu am fost deloc suspicios”, a declarat omul de afaceri, citat în acelaşi articol.

Odată efectuat viramentul, afaceristul Guo i-a trimis un mesaj prietenului a cărui identitate fusese furată.

În faţa reacţiei prietenului care nu înţelegea despre ce era vorba, întrucât nu era la curent cu acea tranzacţie, omul de afaceri a înţeles că făcuse o greşeală şi a contactat Poliţia.

Poliţia a ordonat băncii să nu efectueze viramentul, iar Guo a putut să recupereze 3,4 milioane de yuani (450.000 de euro), potrivit aceluiaşi articol.

Autorii escrocheriei nu au fost identificaţi.

Utilizarea inteligenţei artificiale, uneori în scopuri răuvoitoare, face obiectul unei atenţii sporite la nivel mondial, mai ales după ce compania americană OpenAI a lansat în noiembrie 2022 programul informatic ChatGPT, un robot conversaţional care poate să imite vocea umană.

Interfaţa acestuia nu este accesibilă în China. Însă ChatGPT face obiectul unor nenumărate discuţii pe reţelele de socializare, iar giganţii chinezi din domeniul noilor tehnologii depun eforturi pentru a dezvolta software-uri echivalente.

China a înăsprit în luna ianuarie reglementarea hiper-trucajelor (deep-fake), manipulări digitale ale imaginilor, devenite din ce în ce mai realiste şi care reprezintă o provocare pentru lupta împotriva dezinformării.

Autorităţile chineze vor impune, de asemenea, „o inspecţie de siguranţă” a instrumentelor online dezvoltate în China şi bazate pe inteligenţa artificială, asemănătoare programului ChatGPT, potrivit unui proiect de reglementare dezvăluit luna trecută.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri