Banca bogaților i-a închis un cont bancar lui Nigel Farage, din lipsă de fonduri. „Sunt persecuții politice grave”

Data actualizării: Data publicării:
Nigel Farage
Nigel Farage s-a situat sub pragul financiar necesar pentru a deține un cont la Coutts, prestigioasa bancă privată pentru cei bogați. FOTO: Profimedia Images

Fostul lider al Partidului Independenței Regatului Unit și adept al Brexitul, Nigel Farage, s-a situat sub pragul financiar necesar pentru a deține un cont la Coutts, prestigioasa bancă privată pentru cei bogați, motiv pentru care unul dintre conturile sale a fost închis, transmite BBC.

Acestuia i s-ar fi oferit ulterior un cont standard la NatWest, care deține Coutts. Farage a declarat că el crede că contul său este închis din motive politice și că, de atunci, a fost refuzat de alți nouă creditori, dar persoane familiare cu mișcarea lui Coutts au spus că a fost o decizie „comercială”.

„Criteriile pentru a deține un cont Coutts sunt clare pe site-ul băncii”, au declarat aceștia pentru BBC.

Coutts cere clienților săi să împrumute sau să investească cel puțin un milion de lire sterline la bancă sau să dețină trei milioane de lire sterline în economii.

Vorbind pentru BBC din Franța, Farage nu a contestat faptul că nu a îndeplinit pragul stabilit de Coutts, dar a adăugat: „Nu au avut nicio problemă cu acest lucru în ultimii 10 ani”.

Fostul lider al Partidului Independenței Regatului Unit și adept al Brexitul a scris ulterior pe Twitter că „în niciun moment” Coutts nu i-a dat un prag minim.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

El a adăugat că contul său de afaceri a fost închis, în ciuda faptului că anul trecut a avut „solduri de numerar semnificative și mari”.

Recent, Farage a postat pe Twitter un videoclip de șase minute în care acuză „persecuții politice grave” din partea unei industrii bancare anti-Brexit.

El a spus că decizia ar putea „afecta în mod fundamental viitoarea lui carieră și dacă mai poate continua să trăiască în acea țară”.

În cadrul emisiunii „The World at One” de la BBC Radio 4, Farage a declarat marți că Coutts nu i-a dat „niciun fel de motiv” atunci când i-a scris că i se vor închide conturile și că i s-au dat două luni pentru a-și găsi o nouă bancă.

De asemenea, Farage a contestat faptul că i s-a oferit un cont la NatWest în momentul în care i-au fost retrase conturile Coutts. El spune că oferta unui cont NatWest a venit la sfârșitul săptămânii trecute.

Nigel Farage spune că i s-a oferit doar un cont personal, nu și de afaceri

Fostul politician a spus că banca a făcut acest lucru doar atunci când el „a făcut publică” povestea sa și că i-a oferit doar un cont personal, nu și un cont de afaceri.

„Ei bine, la ce îmi folosește asta? Eu operez printr-o afacere, așa trăiesc. Orice venit care ajunge la mine personal vine prin intermediul afacerii mele”, a declarat el pentru BBC. 

Farage susține că alte bănci au refuzat să îl accepte ca și client pe motiv că este o „persoană expusă politic (PEP)”.

În general, o astfel de persoană prezintă un risc mai mare pentru instituțiile financiare, deoarece autoritățile de reglementare consideră că astfel de persoane sunt mai expuse la riscul unei potențiale implicări în mită și corupție, în virtutea poziției lor și a influenței pe care o pot deține.

Vorbind la GB News mai târziu marți, el a întrebat de ce Coutts's „a discutat public situația lui financiară", adăugând că nu este „etic”.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei a declarat că ar fi o „preocupare serioasă” dacă serviciile financiare ar fi refuzate celor care își exercită dreptul la libera exprimare legală.

„Analizăm deja această problemă și am adoptat o lege care cere Autorității de Conduită Financiară (FCA) să revizuiască modul în care băncile tratează persoanele expuse politic, astfel încât să putem găsi un echilibru corect între dreptul clientului la libera exprimare și dreptul băncii de a gestiona riscul comercial”, mai precizează purtătorul de cuvânt al Trezoreriei.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri