Jackpot: O „eroare de sistem” a permis clienților unei bănci să retragă de la bancomate peste 40 de milioane de dolari în câteva ore

Data actualizării: Data publicării:
bundles of dollars fall and form a pile 3d render detail. isolat
Clienții celei mai mari bănci din Etiopia au putut retrage mai mulți bani decât aveau în conturi pentru câteva ore. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

O „eroare de sistem” a permis clienților celei mai mari bănci din Etiopia să retragă de la bancomate sume mai mari de bani decât cele deținute efectiv în conturi. În total, în doar câteva ore, au fost retrase sume în valoare de peste 40 de milioane de dolari din conturile Băncii Comerciale Etiopiene, care acum încearcă să recupereze banii pierduți, informează BBC.

Cei mai mulți bani au fost retrași de studenți, care au răspândit rapid între ei - prin apeluri sau mesaje telefonice - vestea legată de „eroarea de sistem” a băncii.

Eroarea a fost depistată în seara de sâmbătă spre duminică, în intervalul dintre miezul nopții și ora 2 dimineața.

Cozi lungi s-au format în fața bancomatelor de la universitățile etiopiene. Studenții au scos bani din bancomate până la apariția poliției.

Un student al Institutului de Tehnologie din Jimma a spus că „nu i-a venit să creadă” când colegii săi i-au spus, în jurul orei 1 noaptea, că poate retrage sume mari de bani de la bancomat sau poate transfera respectivele sume prin intermediul aplicației bancare.

Banca Comercială Etiopiană e o bancă de stat înființată în urmă cu 82 de ani care are în prezent peste 38 de milioane de clienți. Banca susține, într-un comunicat, că a apărut „o eroare” în cadrul „unei activități de inspecție și de mentenanță”.

Presa locală a precizat că sumele de bani retrase în timpul acestei „erori” depășesc 40 de milioane de dolari, în echivalent. Oficialii băncii nu au precizat suma dar au spus că aceasta a fost „mică în comparație cu activele băncii”. De asemenea, oficialii băncii au spus că persoanele care vor returna banii nu vor fi acuzate de nimic, chiar dacă în acest moment nu e clar cum va reuși banca să recupereze sumele pierdute.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri