Un tânăr de culoare a petrecut șase zile într-o închisoare din SUA după ce a fost confundat cu un bărbat alb de vârstă mijlocie

Data publicării:
Polițist american pe stradă.
Foto: GettyImages

Un bărbat negru de 25 de ani din Nevada a petrecut șase zile în închisoare după ce a fost confundat de polițiști cu un suspect care avea același nume, dar era alb și avea vârsta de două ori mai mare, informează BBC. Tânărul a intentat un proces poliției din Las Vegas și poliției din orașul Henderson.

Shane Lee Brown a fost arestat în ianuarie 2020 după ce nu a putut să arate poliției din Las Vegas permisul de conducere. Pe numele lui a fost găsit un mandat de arestare, însă mandatul era destinat lui Shane Neal Brown, un bărbat alb de vârstă mijlocie cu barbă, se arată în documentele procesului.

Tânărul de culoare nu a fost pus sub acuzare și acum a dat în judecată forțele de ordine, cerând daune de 500.000 de dolari.

Un purtător de cuvânt al primăriei Henderson a declarat că tânărul a fost reținut în mod legal, întrucât conducea cu permisul suspendat. El nu făcut comentarii despre acuzațiile de identitate greșită din proces.

În acțiunea în instanță se susține că ofițerii au crezut în mod eronat că Shane Lee Brown era Shane Neal Brown, un bărbat alb cu păr șaten, ochi albaștri și barbă. Acum în vârstă de 49 de ani, el a fost încarcerat prima dată pentru o infracțiune în 1994, înainte ca tânărul Shane Lee Brown să se nască măcar, scrie presa americană. Totodată, tânărul de culoare este cu 10 centimetri mai scund decât bărbatul alb de vârstă mijlocie.

"Pe durata detenției ilegale, Shane Lee Brown le-a explicat mai multor polițiști din orașul Henderson și supervizorilor acestora că el nu este bărbatul alb de 49 de ani pe nume Shane Brown care este menționat în mandatul de arestare", se mai arată în documentele procesului.

Oficialii poliției sunt acuzați că nu au făcut verificările necesare în acest caz, comparând poza efectuată la arestare cu una din dosarul bărbatului alb.

Shane Lee Brown a fost eliberat la aproape o săptămână de la arestare, după ce avocatul lui a cerut unui judecător să compare pozele cu cele doi.

Poliția din Las Vegas a descoperit la opt zile de la eliberarea lui Shane Lee Brown că Shane Neal Brown fusese arestat în comitatul San Bernardino, California. Bărbatul alb a apărut în instanță la finalul lunii ianuarie și a acceptat o înțelegere. Nu se știe cu exactitate dacă el se afla încă în custodia poliției la momentul arestării tânărului de culoare.

Un purtător de cuvânt al poliției Henderson a declarat pentru NBC News că arestarea a fost îndreptățită pentru că tânărul conducea cu permisul suspendat, a sfidat instanța și nu plătise o amendă. "Shane Lee Brown a recunoscut în fața ofițelor de poliție că știa că are permisul suspendat și mandate emise în Henderson pentru nereguli în trafic", a declarat Kathleen Richards. "Reclamantul din acest proces nu a prezentat toate faptele și circumstanțele din spatele arestării legale și îndreptățite realizată de poliția Henderson, care vor fi expuse instanței de avocatul primăriei", a mai spus ea.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri