Ungaria nu va susține un embargo asupra petrolului și gazelor din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Peter-Szijjarto profimedia
Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei. Foto: Profimedia Images

Ungaria nu va sprijini nicio sancțiune asupra petrolului și gazelor rusești, a spus marți ministrul de externe maghiar, Peter Szijjarto, reiterând poziția luată de Budapesta luna trecută, potrivit The Independent.

Livrările de gaze rusești către Ungaria au sosit fără niciun fel de întreruperi din cauza războiului în Ucraina, a spus Peter Szijjarto marți în cadrul unei declarații de presă, după discuțiile cu omologul său turc la Ankara.

„Nu susținem propunerile de sancțiuni energetice împotriva Rusiei”, a spus acesta. Szijjarto a adăugat că se aplică nu numai importurilor de petrol și gaze, dar și cooperării cu Rusia privind energia nucleară – în mod particular furnizarea de combustibil pentru centrala nucleară de la Paks în Ungaria.

Ministrul de externe a afirmat că Ungaria, care are o graniță comună cu Ucraina, va face „totul” pentru a asigura securitatea furnizării de energie.

Într-un interviu pentru BBC luna aceasta, președintele ucrainea Volodimir Zelenski a acuzat Germania și Ungaria de blocarea eforturilor de suspendare a vânzărilor de energie din Rusia.

Premierul maghiar Viktor Orban a declarat luna trecută că deși Ungaria a condamnat invazia Kremlinului în Ucraina, nu va sprijini sancțiunile asupra petrolului și gazului rusesc.

„Deși condamnăm ofensiva armată a Rusiei și condamnăm războiul, nu vom permite familiilor maghiare să fie obligate să plătească prețul războiului; așa că sancțiunile nu trebuie extinse în ariile de petrol și gaze”, a spus Orban.

Potrivit acestuia, restricțiile împotriva sectorului de petrol și gaze al Rusiei vor reprezenta „o povară disproporționat de mare” pentru Ungaria.

La începutul lunii, UE a aprobat noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv un embargou istoric asupra importurilor de cărbune. UE spunea că va lucra în privința unui set de sancțiuni împotriva Rusiei care să includă importurile de țiței.

SUA au impus o interdicție asupra importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri