Video VIDEO. Cum este păzit cel mai mare depozit de plutoniu din lume

Data actualizării: Data publicării:
persoane in uniforma de politie care se pregatesc intr-un poligon de tragere
Cel mai mare depozit de plutoniu din lume are propria pază care urmează antrenamente specială Foto: captură video

Cel mai mare depozit de plutoniu din lume se află în Marea Britanie și are propria poliție militară. Sunt 50 de tone de materia radioactiv acolo. Este nevoie de pază armată, pentru că instalațiile pot fi vizate fie de activiști antinucleari, fie de grupări violente. BBC a obținut permisiunea să filmeze cum se antrenează mica armată care păzește facilitățile nucleare civile ale regatului.

Frank Gardner, corespondent BBC, filmează într-un adevărat poligon de tragere amenajat în interior: Așadar, mă aflu în principala zonă de antrenament pentru CNC, unitatea de poliție pentru paza capacităților nucleare civile. Aici se antrenează pentru o reacție rapidă la orice fel de intruziune în facilitățile nucleare precum cea de aici de la Sellafield.

Marcus Robson - inspector-șef: Frank, aici avem o arenă cu 4 etaje pentru antrenamente cu muniție reală. Ceea ce încercăm este să o facem să arate ca o facilitate nucleară sau ca structura industrială unde agenții noștri lucrează în mod obișnuit.

Frank Gardner - corespondent BBC: Deci, aceasta este un soi de imitație a panoului de comandă?

Marcus Robson - inspector-șef: Cam așa ceva. Găsim aceste panouri în facilitățile nucleare. Încercăm să obișnuim agenții cu mobilierul și configurația unei încăperi de acest gen, ca să se poată deplasa.

Phil Hallington, directorul complexului SellafieldÎn acest loc a început producția de plutoniu în Marea Britanie, în cadrul programului de descurajare nucleară.

- Focoasele?

- Da, focoasele. Acolo puteți vedea clădirea care a adăpostit primul reactor. Acum, acest complex reciclează și gestionează deșeurile, pentru a le face sigure pentru eliminarea definitivă.

Frank Gardner - corespondent BBC:  Această clădire masivă și gri din spatele meu adăpostește peste 50 de tone de plutoniu puternic radioactiv. Este cel mai mare depozit de plutoniu din lume și acesta este motivul pentru care Sellafield are nevoie de protecție armată.

Marcus Robson - inspector-șef, explică scenariul exercițiului: Sunt diverse persoane care au încercat să pătrundă în astfel de facilități. Patrulele din exterior au discutat cu aceste persoane, apoi secția specială a procesat aceste informații. Le filtrează, astfel încât toate unitățile noastre să identifice aceste persoane dacă apar în altă parte, ceea ce este foarte probabil și să gestioneze astfel de situații pe baza acestor informații.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri