"Vii să mă iei?". Apelul disperat al unei fetițe blocate într-o mașină lângă rudele moarte, în Gaza. Nimeni nu mai știe nimic despre ea

Data publicării:
Hind Rajab
Hind Rajab, în ​​vârstă de șase ani, a fost prinsă într-un atac din Gaza, în timp ce se ascundea în mașina unchiului ei, înconjurată de cadavrele rudelor ei. FOTO BBC

Din 29 ianuarie, nimeni nu mai știe nimic despre Hind Rajab, în ​​vârstă de șase ani. Ultima persoană care a vorbit cu ea a fost o femeie, operator de ambulanță, care a încercat să o ajute în timp ce fetița rămăsese blocată într-o mașină prinsă în tirul atacurilor din Gaza, alături de rudele ei care fuseseră ucise, scrie BBC. "Vrei să vii să mă iei? Sunt atât de speriată", sunt cuvintele pe care femeia le aude și acum.

"Tancul este lângă mine. Se mişcă. E foarte aproape. Vrei să mă iei? Sunt atât de speriată", i-a spus Hind operatorului de la centrul de apeluri de urgență al Semilunii Roșii Palestiniene, pe nume Rana.

Hind Rajab, în ​​vârstă de șase ani, a fost prinsă într-un atac din Gaza, în timp ce se ascundea în mașina unchiului ei, înconjurată de cadavrele rudelor ei.  În 29 ianuarie, Hind plecase de acasă, din Gaza, împreună cu unchiul, mătușa și cinci veri. În acea dimineață, armata israeliană le-a spus oamenilor să evacueze zonele din vestul orașului și să meargă spre sud, de-a lungul drumului de coastă.

Mama lui Hind, Wissam, își amintește că în zona lor au fost bombardamente intense. "Am fost îngroziți și am vrut să scăpăm", a spus ea. "Fugeam ca să evităm loviturile aeriene".

Familia a decis să plece spre Spitalul Ahli, din estul orașului, în speranța că acolo vor fi în siguranță. Între timp, mama fetei, Wissam, și un frate mai mare al ei au plecat pe jos. Pentru Hind însă se găsise un loc în mașina unchiului ei. "Era foarte frig și ploua", a explicat Wissam. "I-am spus lui Hind să meargă în mașină pentru că nu voiam să sufere în ploaie".

Femeia a povestit că după ce mașina a plecat, a auzit împușcături puternice venind din aceeași direcție.

În timp ce unchiul lui Hind se îndrepta spre Universitatea al-Azhar, mașina a ajuns în fața tancurilor israeliene. Au încercat să evite și au intrat într-o benzinărie, unde însă au fost atacați. Din mașină, și-au chemat rudele în ajutor și au sunat la sediul Semilunii Roșii Palestiniene, aflat la 80 de km distanță, în Cisiordania. Era ora 14:30 (12:30 GMT). Operatorii au sunat pe mobilul unchiului, dar acesta fusese deja ucis. A răspuns fiica lui de 15 ani. Și ea a fost ucisă în timpul apelului. Când operatorii au sunat înapoi, a răspuns Hind. Era singura supraviețuitoare din mașină. "Ascunde-te sub scaune. Să nu fii văzută", i-a spus Rana.  

De altfel, Rana Faqih a rămas pe linie cu Hind ore întregi, în timp ce Semiluna Roșie a făcut apel la armata israeliană să permită ambulanței lor să ajungă în zonă. „Ea tremura, era speriată, cerea ajutor”, și-a amintit Rana. "Ne-a spus [rudele ei] au murit. Dar mai târziu i-a descris ca fiind „adormiți”. Așa că i-am spus „lasă-i să doarmă, nu vrem să-i deranjam”".

"La un moment dat, mi-a spus că se întunecă", a povestit Rana pentru BBC. "Era speriată. M-a întrebat cât de departe era casa mea. Mă simțeam neputincioasă".

La trei ore de la primul apel, o ambulanță a fost trimisă în cele din urmă ca să o salveze pe Hind. Între timp, echipa Semilunii Roșii a contactat-o pe mama fetiței și le-a făcut legătura telefonică. Când a auzit vocea mamei ei, fetița a început să plângă, și-a amintit Rana.

"Ea m-a rugat să nu închid", a spus Wissam pentru BBC. "Am întrebat-o unde a fost rănită, apoi i-am distras atenția citind Coranul cu ea și ne-am rugat împreună. Ea repeta fiecare cuvânt pe care îl spuneam".

Când echipajul ambulanței - Yousef și Ahmad - a anunțat operatorii că se apropiau de locație era deja noapte. Nu s-a mai putut lua legătura cu ei, deoarece linia fusese deconectată.

Bunicul lui Hind, Bahaa Hamada, a declarat pentru BBC că fetița i-a spus mamei ei că vede ambulanța în depărtare. Au fost ultimele ei cuvinte. "De fiecare dată când aud sunetul unei ambulanțe, mă gândesc „poate că este ea”. Fiecare sunet, fiecare împușcătură, fiecare rachetă care cade, fiecare bombă – mă întreb dacă se îndreaptă spre fiica mea, dacă a fost lovită", a declarat devastată mama fetiței.

Nici echipele Semilunii Roșii din Gaza, nici familia lui Hind, nu au reușit să ajungă la locul atacului.

"Noaptea este foarte greu. Când te trezești și îi auzi vocea la ureche, spunând „vino și ia-mă”", a povestit Rana.

La o săptămână de la dispariția fiicei sale, Wissam stă și așteaptă vești la spitalul Ahli, sperând că fetița ei va fi adusă în viață. "I-am adus lucruri și o aștept aici. Îmi aştept fiica în orice clipă, în orice secundă", a spus ea.  

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri