Viktor Orban acuză Suedia şi Finlanda că „răspândesc minciuni evidente” despre Ungaria

Data publicării:
Viktor Orban
Viktor Orban, premierul Ungariei. Foto: Profimedia Images

Suedia şi Finlanda „trebuie să fie corecte şi să nu mai răspândească informaţii false despre Ungaria” dacă se vor ca Ungaria „să fie corectă şi să accepte aderarea lor la NATO”, a declarat premierul ungar Viktor Orban.

Viktor Orban a precizat vineri, la postul public de radio, că guvernul pe care îl conduce a cerut parlamentului de la Budapesta să sprijine candidaturile celor două ţări pentru aderarea la NATO.

Orban a adăugat, totuşi, că „unii deputaţi din partidele de guvernare nu sunt extrem de entuziaşti”, deoarece, printre altele, „aceste state răspândesc minciuni evidente despre democraţia noastră şi despre statul de dreptul aici”.

Parlamentul de la Budapesta va începe miercuri să dezbată cererile de aderare la Alianţa Nord-Atlantică ale Suediei şi Finlandei, conform agenţiei de presă MTI, preluată de Agerpres.

Potrivit lui Viktor Orban, parlamentarii mai reticenţi din partidul său FIDESZ au cerut discuţii suplimentare pe acest subiect, a relatat şi Reuters.

Orban sprijină aderarea la NATO, dar are observații

Orban a subliniat că, în cele din urmă, ar trebui transmis clar că Ungaria sprijină aderarea la NATO a celor două ţări, adăugând însă că este nevoie să fie ascultate şi îngrijorările Turciei privind primirea Suediei în Alianţă, pentru că altfel extinderea ar putea eşua.

„În ceea ce priveşte Turcia, şi ei sunt aliaţii noştri, aşa că trebuie să le ascultăm vocea”, a spus premierul ungar.

Turcia susţine că Suedia găzduieşte ceea ce ea numeşte membri ai unor grupuri teroriste şi cere extrădarea acestora. Ankara a sugerat recent că va aproba numai aderarea Finlandei la NATO, în timp ce Ungaria susţine că a fost întârziată în decizia sa de numeroasele legi necesare pentru a debloca fonduri de la Uniunea Europeană, bani care au fost opriţi din cauza disputelor cu Bruxellesul privind statul de drept.

„Trebuie să acordăm atenţie Turciei, pentru că în final întregul proces riscă să se blocheze. Până când nu va exista o soluţie la problema Turciei, extinderea ar putea eşua”, a declarat Orban.

Suedia şi Finlanda au depus anul trecut, după invazia rusă din Ucraina, cerere de aderare la Alianţa Nord-Atlantică.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri