Viktor Orban adaugă un alt topic pe marginea aderării Ucrainei la UE și spune că Zelenski trebuie să răspundă unor întrebări dificile

Data publicării:
viktor orban în parlament
Orban a declarat luni în parlamentul de la Budapesta că Ungaria nu va sprijini Ucraina în nicio problemă. Sursa foto: Profimedia Images

Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri la un post de radio că Zelenski ar trebui să se răspundă unor „întrebări foarte dificile” chiar înainte ca Uniunea Europeană să înceapă discuțiile de aderare cu Ucraina. Orban a mai adăugat câteva subiecte de discuție, după ce luni a menționat drepturile lingvistice ale maghiarilor transmite Reuters.

Țările UE urmează să decidă în decembrie dacă vor permite Ucrainei să înceapă negocierile de aderare, care ar necesita sprijinul unanim al tuturor celor 27 de membri. Diplomații au spus că Ungaria ar putea fi un obstacol.

„Nu putem evita întrebarea – când, în toamnă, vom avea negocieri la Bruxelles cu privire la viitorul Ucrainei – dacă putem lua în considerare în mod serios aderarea unei țări, să începem discuțiile de aderare cu o țară aflată în război”, a declarat Orban la un post de radio. „Nu știm cât de mare este teritoriul acestei țări, deoarece războiul este încă în desfășurare, nu știm cât de mare este populația sa, deoarece ei fug... să fie admisă o țară în UE fără a-i cunoaște parametrii, acest lucru ar fi fără precedent.”

Premierul Ungariei cosideră că „trebuie să răspundem la întrebări foarte lungi și dificile până când ajungem să decidem cu adevărat despre începerea discuțiilor de aderare”.

Orban cultivă legături mai apropiate cu Moscova, față mulți dintre colegii săi din UE, și a avut o atitudine categorică în mod repetat cu Kievul, inclusiv în privința dreptului etnicilor maghiari de a învăța în limba lor maternă, după ce Ucraina a adoptat o lege din 2017 care restricționează utilizarea limbilor minoritare în școli.

Orban a declarat luni în parlamentul de la Budapesta că Ungaria nu va sprijini Ucraina în nicio problemă din afacerile internaționale până când drepturile lingvistice ale etnicilor maghiari de acolo nu vor fi restaurate.

Ungaria este membră a NATO și se opune invaziei Ucrainei de către Rusia. Orban a refuzat să livreze arme în Ucraina, dar a salutat refugiații ucraineni care fug de război.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri