Violențe în Jenin: 10 morți palestinieni și peste 100 de răniți. Israelul anunţă că operaţiunea militară este aproape încheiată

Data publicării:
Masked armed Palestinians shooting at Israeli army forces during a raid on the Jenin
Palestinienii au răspuns cu focuri de armă la incursiunea trupelor israeliene. Foto: Profimedia

Israelul este aproape de a-şi încheia operaţiunea de la Jenin (nordul Cisiordaniei), a anunţat marţi Tzachi Hanebi, consilier pentru securitate naţională al premierului Benjamin Netanyahu. Acţiunile militarilor israelieni s-au soldat cu moartea a 10 palestinieni şi au provocat plecarea câtorva mii de persoane din zonă.

Operaţiunea „este aproape de îndeplinirea obiectivelor stabilite”, a declarat Tzachi Hanebi pentru postul de radio Kan, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Un palestinian rănit în lupte a murit în cursul nopții, iar dimineață a mai fost găsit trupul unui alt palestinian, ducând bilanțul morților de la 8 la 10 victime.

Numărul persoanelor rănite a ajuns la 100, dintre care 20 sunt în stare critică, a declarat Ministerul Sănătăţii palestinian.

Lansată luni la primele ore, operaţiunea a implicat sute de militari israelieni, sprijiniţi de drone, care au vizat tabăra de refugiaţi de la Jenin, unde se adăposteau membri ai unor grupări palestiniene susţinute de Iran.

Gruparea Jihadul Islamic a anunţat că patru membri de-ai săi au fost ucişi, iar Hamas a menţionat că a pierdut cinci combatanţi.

Mahmoud Abbas: O „crimă de război”

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a descris operaţiunea armatei israeliene de la Jenin drept o „crimă de război”.

Semiluna Roşie palestiniană a precizat că a evacuat 500 de familii (aproximativ 3.000 de persoane) din tabăra de refugiaţi de la Jenin, unde 14.000 de persoane trăiesc pe o suprafaţă de numai jumătate de kilometru pătrat.

Organizaţii internaţionale i-au cerut Israelului să garanteze accesul transporturilor umanitare. Statele Unite au declarat luni că respectă dreptul Israelului de a se apăra, dar au subliniat că trebuie evitate victimele în rândul civililor, în timp ce ONU a afirmat că toate operaţiunile militare trebuie să respecte dreptul internaţional.

De aproape un an, raidurile armatei israeliene în oraşe palestiniene precum Jenin au devenit o rutină, în contextul în care au avut loc numeroase atacuri comise de militanţi palestinieni contra soldaţilor israelieni şi coloniştilor evrei din Cisiordania.

Până la 21 iunie, când a efectuat o lovitură la Jenin, armata israeliană nu mai utilizase drone în Cisiordania din 2006.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri