„Vremea extremelor şi a vulgarităţii a trecut”. Mitsotakis avertizează extrema-dreaptă din noul parlament grec

Data actualizării: Data publicării:
Kyriakos Mitsotakis
Premierul grec, Mitsotakis, se adresează parlamentului de la Atena. Foto: Profimedia Imags

Prim-ministrul guvernului Greciei, Kyriakos Mitsotakis, reales după cea mai recentă rundă de alegeri, i-a avertizat, joi, pe parlamentarii naţionalişti şi de extremă dreapta împotriva oricărei tentaţii de a împiedica guvernul să acţioneze.

„Dacă unii din această Cameră nu sunt dispuşi să contribuie la efortul naţional, îi rog măcar să nu-l împiedice”, a declarat şeful guvernului de la Atena în declaraţia sa de politică generală, adăugând: „Toţi trebuie să respectăm regulile Parlamentului”.

„Suntem adversari, şi nu duşmani”, a subliniat el. „Vremea extremelor şi a vulgarităţii a trecut”, a spus prim-ministrul elen.

Kyriakos Mitsotakis a deplâns, la sfârşitul lui iunie, intrarea în Parlament a micilor partide naţionaliste şi de extremă dreapta, criticând „cacofonia politică” care riscă să apară.

Marea victorie a partidului conservator Noua Democraţie (ND) a lui Kyriakos Mitsotakis (40,56%) a fost, însă, marcată de intrarea în Parlament a trei partide naţionaliste şi de extremă dreapta, între care şi „Spartanii”.

Pentru acest al doilea mandat, Mitsotakis și-a asumat un program economic ambiţios, cu promisiuni de majorări salariale, în special pentru cele mai mici venituri, dar şi angajări masive de personal medical şi medici în spitalele publice. Primul său mandat a fost marcat de relansarea economiei şi scăderea şomajului, într-o ţară care suferă de salarii mici.

Învingător în primele alegeri din 21 mai, liderul ND a cerut noi alegeri pentru că nu a reuşit să obţină majoritatea absolută potrivit unei legi electorale adoptate de fostul guvern de stânga (2015-2019) şi bazată pe reprezentare proporţională simplă.

La alegerile din 25 iunie, ND a obţinut 158 de locuri în Parlament datorită unui sistem electoral diferit care acordă un bonus de 50 de mandate partidului câştigător.

Principalul său adversar, partidul de stânga Syriza al lui Alexis Tsipras - fost premier în perioada 2015-2019 -, al doilea partid după ND, a suferit o înfrângere zdrobitoare cu 17,83% din voturi şi 48 de locuri în Parlament.

Al cincilea partid în Parlament - după socialiştii Pasok-Kinal (11,84%) şi comuniştii KKE (7,69%) - "Spartanii " (4,63%) sunt urmaţi de partidul naţionalist "Soluţia greacă" (4,44%) şi Niki (Victorie în limba greacă), un partid xenofob şi fundamentalist creştin (3,69%). Aceste trei mici partide au obţinut în total 12,76% din voturi.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri