Mitsotakis este din nou premierul Greciei. Partidul său a câștigat detașat alegerile de duminică

Data actualizării: Data publicării:
Kiriakos Mitsotakis votează în alegeri
Partidul lui Kiriakos Mitsotakis a câștigat alegerile și va forma din nou guvernul. Foto: Profimedia Images

Liderul conservator grec Kiriakos Mitsotakis va câștiga un nou mandat de prim-ministru și o nouă majoritate în parlament după cea mai nouă rundă de alegeri, conform exit-poll-urilor, relatează BBC.

Mitsotakis l-a învins din nou pe rivalul său, Alexis Tsipras, șeful formațiunii Syriza de stânga, după o victorie anterioară în mai. Totuși, atunci, Mitsotakis nu a obținut o majoritate absolută și pentru că nu a vrut să guverneze într-o coaliție, a refuzat să înceapă negocieri, fapt ce a dus la aceste noi alegeri, duminică.

Sondajele arată că partidul său, Noua Democrație, va obține între 40% și 44 în alegeri, la distanță serioasă de Syriza, care ar avea între 16 și 19 procente.

Votul vine la 11 zile de la tragedia din Mediterana în care au murit 500 de oameni, după ce un vas de migranți a naufragiat.

Legislația electorală din Grecia prevede că partidul câștigător în runda a doua de alegeri primește un număr adițional de mandate, însă numărul exact va depinde de rezultatul final al alegerilor.

Exit poll-urile sugerează un rezultat foarte slab pentru fostul premier Tsipras și pentru partidul său, Syriza.

De asemenea, o formațiune de extremă-dreapta, noul creat Partid al Spartanilor, va trece de pragul electoral și va ajunge în Parlamentul Greciei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri