Wopke Hoekstra a demisionat. Ministrul de externe al Olandei vizează o funcție la Bruxelles

Data publicării:
Wopke Hoekstra
"A fost o onoare deosebită să îmi servesc ţara ca ministru al afacerilor externe şi vicepremier.", a declarat Wopke Hoekstra (foto). Sursa foto: Profimedia Images

Ministrul de externe și vicepremierul Olandei, Wopke Hoekstra, a anunţat vineri că şi-a înaintat demisia către regele Willem-Alexander, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Hoekstra este nominalizarea Țărilor de Jos la postul de comisar european pentru climă, din care conaţionalul său Frans Timmermans a demisionat pentru a candida la alegerile parlamentare din noiembrie.

"A fost o onoare deosebită să îmi servesc ţara ca ministru al afacerilor externe şi vicepremier. (...) În calitate de nominalizat drept comisar european pentru acţiunea climatică, îmi voi începe pregătirile pentru activitatea la Bruxelles", a declarat el într-un comunicat referitor la demisia sa.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus săptămâna aceasta numirea lui Hoekstra Consiliului UE şi Parlamentului European.

"Wopke Hoekstra a dat dovadă de o mare motivaţie pentru acest post şi de un mare angajament faţă de Uniunea Europeană. El dispune, de asemenea, de o experienţă profesională adecvată pentru această funcţie", a declarat Ursula von der Leyen după ce a discutat cu politicianul olandez în vârstă de 47 de ani.

Dacă va fi numit, Wopke Hoekstra va lucra sub monitorizarea slovacului Maros Sefcovic, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, responsabil cu implementarea Pactului Verde, în plus faţă de relaţiile interinstituţionale şi prospectivă.

"Experienţa sa guvernamentală va fi un atu major, în special pentru diplomaţia climatică a Europei în perioada premergătoare summitului COP28", care va avea loc în decembrie la Dubai, a mai spus Ursula von der Leyen.

Wopke Hoekstra, fost ministru al Finanţelor (2017-2022), are în curriculum vitae o experienţă de câţiva ani la gigantul petrolier Shell şi la firma de consultanţă McKinsey, dar şi o lungă carieră politică la Haga marcată de o serie de disensiuni cu ţări din sudul Europei şi Franţa.

Grupul Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) a promis că Hoekstra va avea o "audiere dificilă" în Parlamentul European.

La rândul ei, directoarea ONG-ului Client Earth Europe, Jagoda Munic, a estimat că "Wopke Hoekstra nu are experienţă în materie de protecţia climei" şi "nu este făcut pentru acest post".

"Numirea unui fost angajat Shell să conducă politica climatică a Europei în timp ce traversăm o criză climatică declanşată de industria combustibililor fosili este un mesaj trist", a afirmat ea într-o declaraţie pentru AFP.

Pentru a obține funcția de comisar, Wopke Hoekstra trebuie să convingă Parlamentul European și statele membre.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri