WSJ: Prigojin voia să-i captureze pe Șoigu și Gherasimov

Data actualizării: Data publicării:
Russia Putin Gold Star Medals Awarding
Șeful Statului Major rus Valeri Gherasimov și ministrul rus al apărării Serghei Şoigu. Foto: Profimedia Images

Şeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, dorea să captureze înalţi responsabili ruşi din domeniul apărării, însă planurile lui au fost dejucate, ceea ce explică revolta sa de săptămâna trecută, susţine miercuri publicaţia americană Wall Street Journal, informează AFP. 

Potrivit Wall Street Journal, care citează responsabili occidentali fără a le dezvălui numele, Prigojin dorea să-i captureze pe ministrul rus al apărării Serghei Şoigu şi pe şeful Statului Major rus Valeri Gherasimov în timpul unei deplasări a acestora din urmă în sudul ţării, conform Agerpres. 

Însă Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a aflat despre acest plan şi cei doi responsabili şi-au modificat deplasarea, potrivit publicaţiei americane. 

Acest lucru l-a constrâns pe Prigojin să-şi extindă planurile şi vineri forţele sale au cucerit fără a întâmpina prea mare rezistenţă cartierul general al armatei ruse în Rostov-pe-Don, crucial în comandamentul războiului din Ucraina, înainte de a întreprinde un „marş” asupra Moscovei. 

Sâmbătă, după o înţelegere mediată de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, Prigojin le-a ordonat combatanţilor Wagner să revină la bazele lor temporare din Ucraina. El a explicat luni, într-un mesaj audio, că dorea să-şi salveze organizaţia, nu să cucerească puterea. 

Patronul grupării Wagner, care se află de marţi în Belarus, îi acuză de mai multe luni pe ministrul rus al apărării şi pe şeful Statului Major de incompetenţă şi de sacrificarea a zeci de mii de soldaţi în Ucraina. 

La rândul său, publicaţia americană New York Times, care citează surse din serviciile secrete americane, afirmă că generalul Surovikin, şi probabil şi alţi generali ruşi de rang înalt, ar fi ştiut despre intenţia lui Prigojin de a lansa o rebeliune contra conducerii militare ruse, dar nu a raportat mai departe. 

Şeful Gărzii Naţionale ruse, Viktor Zolotov, un locotenent apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat marţi, citat de agenţia de presă Interfax, că rebeliunea a fost „pregătită şi inspirată de serviciile de informaţii occidentale”, care „erau la curent de săptămâni de zile înainte ca aceasta să înceapă”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri