Zeci de mii de asistente și angajați ai ambulanței sunt în grevă în Marea Britanie. Este cel mai mare protest din sănătate

Data actualizării: Data publicării:
greva in sanatate
Zeci de mii de asistente și angajați ai ambulanței sunt în grevă în Marea Britanie. FOTO: Profimedia Images

Zeci de mii de asistente medicale şi lucrători pe ambulanţe din Marea Britanie au intrat în grevă luni și au oprit lucrul simultan. Serviciul de sănătate public britanic (NHS) se confruntă astfel cu cea mai mare grevă din istoria sa.

Aceşti angajaţi au început în decembrie protestele de amploare, oamenii cerând salarii mai mari pe fondul unei inflaţii care depăşeşte 10% în ţară.

Luni este însă prima zi în care asistentele şi ambulanţierii încetează simultan lucrul, ceea ce va perturba în activitatea spitalelor, aflate deja într-o situaţie foarte preocupantă.

NHS Providers, organizaţia care reprezintă spitalele, a îndemnat populaţia să recurgă la serviciile de urgenţă în mod 'rezonabil' şi a atenţionat că serviciul se apropie de un 'punct critic'.

'În ciuda măsurilor de urgenţă instituite, grevele din această săptămână ale sindicatelor de ambulanţieri şi asistente vor duce inevitabil la amânări suplimentare pentru pacienţii care trebuie deja să facă faţă unor perioade mai lungi de aşteptare în urma întârzierilor acumulate din cauza COVID', a declarat ministrul sănătăţii, Steve Barclay.

Cu toate acestea, guvernul nu pare să îşi schimbe poziţia în chestiunea salariilor. 'Guvernatorul Băncii Angliei a avertizat că, dacă vom încerca să combatem inflaţia cu creşteri salariale ridicate, situaţia nu va face decât să se înrăutăţească', a reafirmat Barclay într-un comunicat.

Sindicatul asistentelor, Royal College of Nursing (RCN), a îndemnat la grevă şi pentru ziua de marţi. Mişcarea afectează în principal Anglia, întrucât în prezent au loc negocieri mai ales în Ţara Galilor. Potrivit sindicatului RCN, din cauza politicilor de austeritate care lovesc dur NHS, salariile membrilor săi au scăzut cu aproape 20% în zece ani, în termeni reali. Sindicatul solicită, de aceea, o majorare de circa 19%.

Ambulanţierii urmează să reia lucrul marţi, dar vor fi din nou în grevă vineri.

Directorul NHS Providers, Julian Hartley, a declarat că înţelege de ce atâţia angajaţi au ajuns la un 'punct fără întoarcere', şi a cerut guvernului să se aşeze la masa negocierilor cu sindicatele pentru a se ajunge la un acord.

În jur de 88.000 de consultaţii medicale programate au fost deja anulate din cauza grevelor, a indicat el. 
  

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri