Video Zelenski, despre legea minorităților și limba moldovenească: Această problemă nu e presantă pentru mine. Guvernele vor găsi soluţii

Data actualizării: Data publicării:
volodimir zelenski in romania
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. Foto: Profimedia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost întrebat, marţi, într-o întâlnire cu jurnaliştii români, dacă Ucraina este pregătită să recunoască faptul că nu există limba moldovenească, el afirmând că nu vede nicio problemă globală în această chestiune. El a adăugat că această problemă nu este presantă pentru el, dar a precizat că guvernele vor găsi soluţii, deoarece „suntem de aceeaşi parte a baricadei”.

„Sincer, dacă pot răspunde sincer, nu văd nicio problemă globală în asta. Nu văd nicio problemă cu acest lucru. Înţeleg. Unii oameni ar spune că Moldova este România. Pentru mine, această problemă nu e presantă. Guvernul nostru se va întâlni, într-o săptămână sau două, şi va lua o decizie referitor la răspunsul pentru această întrebare. Personal, înclin către decizia de a întări parteneriatul nostru şi de a rezolva astfel de probleme. Îmi pare rău că nu mă pot gândi mereu la toate problemele mici. Pentru o ţară în război asta nu e problemă, îmi pare rău. Dar oamenii se vor aduna, vor lua o decizie şi sunt sigur că vor găsi decizia corectă şi sunt sigur că toată lumea va fi fericită”, a afirmat Zelenski.

El a adăugat că Rusia ia orice chestiune legată de minorităţi şi o transformă în fake news.

„Ce am văzut de atât de multe ori în decursul acestei perioade, Rusia ia orice întrebare politică, în special când vine vorba de minorităţi, despre limbi, sunt multe lucruri. Chiar credeţi că noi avem o problemă cu vorbitorii de rusă din Donbas? Nu aveam nimic împotriva lor. Acum chiar ei au omorât aproape toţi oamenii din Donbas, din est, acolo unde erau atât de mulţi vorbitori de rusă. Pur şi simplu i-au omorât. Dar au spus că asta este cea mai mare problemă, că oamenii din Ucraina care vorbeau rusă aveau probleme, nu le era permis să vorbească rusă. Toată această retorică referitoare la limbă, religie, minorităţi… sunt subiecte pe care dacă Rusia le aude începe o campanie de dezinformare puternică, au o mare putere în a crea fake news. Ce trebuie să decidă Guvernul, uitaţi-vă la un singur lucru. Nu daţi şansa Rusiei să vă dezechilibreze. Am nevoie de unitate. Guvernele vor găsi soluţii, sunt sigur, pentru că suntem de aceeaşi parte a baricadei”, a explicat Volodimir Zelenski.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că i-a solicitat preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, în discuţia pe care au purtat-o marţi la Palatul Victoria, ca autorităţile ucrainene să recunoască, în cel mai scurt timp, inexistenţa aşa-numitei „limbi moldoveneşti”. Şeful Executivului i-a mai transmis preşedintelui ucrainean că ţara noastră susţine aderarea la UE a Ucrainei şi Republicii Moldova, până la finalul acestui an.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri