Live Text „Peste tot se duc lupte aprige”. Forţele ruse avansează în patru zone de pe linia frontului din estul Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
soldati ucraineni pe tanc
Forţele ruse avansează în patru zone de pe linia frontului din estul Ucrainei. FOTO: Profimedia Images

Cel puțin 21.000 de mercenari Wagner au fost uciși în Ucraina în timpul invaziei rusești a țării, a spus președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, duminică. Liderul ucrainean spune că gruparea lui Evgheni Prigojin a suferit „pierderi enorme”, mai ales în estul Ucrainei, acolo unde luptau „cele mai puternice” unități ale companiei de mercenari. În noaptea de sâmbătă spre duminică, Rusia a lansat un nou atac cu drone împotriva capitalei ucrainene, primul din ultimele 12 zile. Reuters a confirmat că s-au auzit explozii asemănătoare cu sunetul sistemelor de apărare aeriană în momentul în care lovesc ținte.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Forţele ruse avansează în patru zone de pe linia frontului din estul Ucrainei, potrivit ministrului adjunct al Apărării din Ucraina

ACTUALIZARE 22:00 Forţele ruse avansează în patru zone de pe linia frontului din estul Ucrainei, unde au loc „lupte aprige”, a declarat duminică ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Inamicul avansează în sectoarele Avdiivka, Mariinka, Lyman. De asemenea, avansează şi în sectorul Svatovoe. Situaţia este destul de dificilă. Peste tot se duc lupte aprige”, a scris ministrul adjunct pe Telegram.

La rândul lor, a precizat Maliar, trupele ucrainene avansează cu „un succes parţial” pe flancul sudic al oraşului Bahmut, în est, precum şi în apropiere de Berdiansk şi Melitopol, în zona sudică a frontului.

În sud, ea a indicat că forţele ucrainene se confruntă cu o „rezistenţă intensă a inamicului”, precum şi cu câmpuri minate, şi avansează doar „treptat”.

Trupele ucrainene "„cţionează în permanenţă şi fără oprire pentru a crea condiţiile unui progres cât mai rapid posibil”, a mai scris Hanna Maliar.

Zelenski spune că îi este teamă să nu piardă sprijinul bipartizan din partea SUA

ACTUALIZARE 20:15 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că se teme să nu piardă sprijinul bipartizan din partea Statelor Unite, în urma a ceea ce el a numit „mesaje periculoase venite din partea unor republicani”, potrivit CNN.

„Mike Pence ne-a vizitat și susține Ucraina. În primul rând, ca american, și apoi ca republican. Avem sprijin bipartizan. Cu toate acestea, există mesaje diferite în cercurile lor în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina. Există mesaje venite din partea unor republicani, uneori mesaje periculoase, că ar putea exista mai puțin sprijin”, a declarat Zelenski într-o conferință de presă cu presa spaniolă, sâmbătă, la Kiev.

Zelenski a declarat că, indiferent cine va câștiga următoarele alegeri prezidențiale din SUA, menținerea sprijinului bipartizan este „cel mai important lucru pentru Ucraina”.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Zelenski a fost întrebat dacă se teme pentru propria viață. El a răspuns că „este mai periculos pentru Putin” din cauza numărului tot mai mare de adversari internaționali ai președintelui rus.

Rusia anulează spectacolul aerian pentru prima dată în ultimii 30 de ani

ACTUALIZARE 20:00 Rusia este foarte mândră de spectacolul său aerian, care urma să se desfășoare lângă Moscova între 25 și 30 iulie, scrie analistul militar al Sky News, Sean Bell.

Prestigiosul eveniment este extrem de popular în rândul publicului larg și este, de asemenea, un catalizator important pentru acordurile comerciale în domeniul aerospațial.

Dar evenimentul din acest an a fost anulat pentru prima dată în istoria sa de 30 de ani.

De ce? Se pare că există trei motive principale.

În primul rând, Rusia s-ar aștepta ca multe delegații internaționale să refuze invitația în acest an din cauza războiului din Ucraina. Acest lucru ar submina statutul expoziției.

În al doilea rând, Rusia ar avea preocupări semnificative în materie de securitate cu privire la găzduirea unui astfel de eveniment, având în vedere amenințarea omniprezentă a dronelor la adresa Moscovei.

Dar, probabil cel mai important, industria aerospațială rusă a fost lovită foarte tare de sancțiunile occidentale, iar acest lucru ar reduce semnificativ atractivitatea comercială a evenimentului.

În plus, șeful Forțelor Aerospațiale Ruse - generalul Serghei Surovikin - nu a mai fost văzut de la tentativa eșuată de lovitură de stat a lui Evgheni Prigojin de la sfârșitul săptămânii trecute.

„Explozie” în apropierea unui aerodrom militar rusesc - rapoarte

ACTUALIZARE 18:10 O „explozie puternică„ a fost raportată în apropierea unui aerodrom militar din sudul Rusiei, potrivit unor afirmații din presa rusă, transmite Sky News.

Canalul Telegram Mash a declarat că presupusa explozie a avut loc în orașul portuar Primorsko-Akhtarsk, în regiunea rusă Krasnodar.

Acesta a afirmat că apărarea aeriană rusă a doborât o rachetă care se îndrepta spre zonă.

Potrivit șefului regiunii Krasnodar, nu au existat răniți sau pagube provocate.

Consilierul ucrainean Anton Gherșcenko a postat pe Twitter o înregistrare video care pretinde că arată urmările exploziei:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Un grup de presă controlat de Prigojin se închide, în urma rebeliunii Wagner

ACTUALIZARE 17:10 Grupul de presă controlat de Evgheni Prigojin se va închide, a declarat directorul unei publicaţii online din trust, ceea ce arată înrăutăţirea situaţiei şefului mercenarilor Wagner, la o săptămână după eşecul unei scurte revolte organizate de luptătorii săi, potrivit Reuters.

În cadrul unui acord care a pus capăt revoltei, Prigojin, un fost aliat al preşedintelui Vladimir Putin, a primit autorizaţie să plece în exil în Belarus, iar oamenilor săi li s-a dat posibilitatea de a alege între a i se alătura, a fi integraţi în forţele armate ale Rusiei sau de a se întoarce acasă.

Citește continuarea AICI.

Trupele ucrainene fac progrese în jurul Bahmutului, potrivit unui oficial militar

ACTUALIZARE 17:00 Forțele ucrainene continuă să facă progrese în jurul Bahmut, în estul Ucrainei, potrivit presei naționale, transmite Sky News.

The Kyiv Independent relatează că purtătorul de cuvânt militar Serhii Cherevatyi a declarat la televiziunea națională că soldații „preseaz” trupele Moscovei și eliberează teritoriul din jurul orașului devastat capturat de forțele rusești luna trecută.

Dar el nu a spus cât de departe au avansat militarii de la Kiev, precizând că mai multe informații vor veni după analizele de pe teren.

Moscova a întărit deja pozițiile rusești în Bahmut, unde Ucraina ar avansa „încet, dar sigur”.

Nu există indicii că ar exista explozibili la centrala nucleară, potrivit ONU

ACTUALIZARE 16:55 Până în prezent, la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie nu au fost descoperite indicii că ar exista xplozibili, dar este necesar un acces deplin pentru verificări suplimentare, a declarat organismul de supraveghere nucleară al ONU, transmite Sky News.

Îngrijorarea cu privire la un posibil dezastru la centrală a continuat încă de anul trecut, iar Volodimir Zelenski a avertizat sâmbătă că situația de acolo rămâne o „amenințare serioasă”.

Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au inspectat vineri părți ale sistemului de răcire al centralei și au efectuat controale regulate în cele șase unități de reactoare și în alte zone din jurul centralei.

Agenția a declarat că are cunoștință de rapoarte potrivit cărora ar fi fost plasați explozibili în jurul centralei.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că astfel de rapoarte sunt luate „foarte în serios”, adăugând că a cerut experților „să analizeze această chestiune și să solicite accesul de care au nevoie pentru a-și face treaba”.

„Până acum nu au observat nicio mină sau alți explozibili. Va fi nevoie în continuare de acces suplimentar„, a spus el.

Mai multe persoane au fost rănite în urma bombardamentelor rusești care au lovit sudul Ucrainei

ACTUALIZARE 16:50 Bombardamentele rusești din Herson s-au soldat cu mai multe persoane rănite și clădiri avariate, potrivit administrației militare din regiune, potrivit Sky News.

Un bărbat în vârstă de 50 de ani a suferit răni la picior atunci când o farmacie și un restaurant din sudul regiunii au fost atacate duminic[, a declarat administrația într-o postare pe Telegram.

De asemenea, Rusia a tras asupra unei clădiri înalte, rănind doi civili care au fost spitalizați, a precizat aceasta într-o postare ulterioară.

Zelenski a vizitat Odesa

ACTUALIZARE 16:40 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat duminică oraşul Odesa din sudul ţării, unde s-a întâlnit cu comandantul Marinei, care l-a informat, printre altele, despre situaţia din Marea Neagră, transmite EFE, potrivit Agerpres.

„Astăzi, regiunea Odesa. Un raport al comandantului Marinei Forţelor Armate ale Ucrainei, Oleksii Neijpapa”, a relatat canalul Telegram al lui Zelenski, unde a fost publicat şi un videoclip cu imagini de la întâlnire.

În cadrul reuniunii au fost abordate „multe teme importante”, inclusiv situaţia operaţională din Marea Neagră, capacităţile defensive ale marinei şi strategia de dezvoltare a marinei ucrainene în timpul războiului şi pentru perioada postbelică, a precizat sursa citată.

„Am discutat rezultatele provizorii şi perspectivele de dezvoltare a programului de drone navale şi a programului de rachete”, a arătat Zelenski.

Potrivit unui comunicat al biroului prezidenţial, Neijpapa l-a informat, de asemenea, pe preşedinte cu privire la progresele înregistrate în vederea creării unui corp de puşcaşi marini.

Într-un mesaj anterior, Zelenski îi felicitase pe membrii marinei ucrainene, care îşi sărbătoresc astăzi ziua profesională.

„Suntem mândri de voi. Suntem tot mai puternici. Învingem”, a scris el.

Vehiculele blindate franceze livrate Ucrainei sunt „nepotrivite”, potrivit unui comandant

ACTUALIZARE 13:57. Un ofiţer ucrainean consideră că tancurile AMX-10 RC livrate Ucrainei de Franţa şi folosite în prezent în contraofensiva armatei ucrainene nu sunt adecvate pentru atacuri în linia frontului, relatează news.ro.

Comandând un batalion al Brigăzii 37 de infanterie navală, desfăşurată în prezent în regiunea Doneţk, maiorul Spartanets, pseudonimul său, a observat aceste vehicule franceze pe câmpul de luptă.

„Ele sunt folosite pentru foc de sprijin datorită blindajului lor uşor. Armamentul lor este bun, iar instrumentele de observare sunt foarte bune. Dar, din păcate, este vorba de un blindaj uşor, ceea ce le face nepotrivite”, spune Spartanets.

În ianuarie, Emmanuel Macron promisese livrarea acestor vehicule blindate de recunoaştere foarte mobile pe roţi, echipate cu un tun formidabil de 105 mm. Patru luni mai târziu, ele erau deja în serviciu pe linia frontului, potrivit guvernului ucrainean.

Dar în acest război de mare intensitate, în care loviturile de artilerie grea sunt permanente, blindajul lor subţire se dovedeşte a fi o slăbiciune majoră, potrivit maiorului Spartanets.

„Au existat cazuri în care un obuz de 152 mm a explodat în apropiere, iar schijele au străpuns vehiculul”, spune ofiţerul în vârstă de 34 de ani. Şi, din nefericire, acest lucru a mai dus deja o dată la moartea echipajului, potrivit acestuia.

„Un obuz a explodat lângă un vehicul, fragmentele au străpuns blindajul şi stocul de muniţie (aflat la bord) a explodat”, spune ofiţerul ucrainean.

„Din păcate, echipajul de patru persoane a rămas înăuntru şi a fost ucis în tanc”.

Potrivit maiorului Spartanets, unele AMX-10 RC au, de asemenea, probleme cu cutiile de viteze, poate, în opinia sa, din cauza utilizării lor pe drumuri de pământ.

„Trimiterea acestor vehicule (la atac) pentru a fi distruse (...) este (...) inutilă pentru că este un risc în principal pentru echipaj”, a spus ofiţerul, fără a preciza numărul acestor blindate franceze din brigada sa. De asemenea, el a refuzat să arate AFP orice AMX-10 RC desfăşurate pe front.

Expertul militar francez Michel Goya a scris, pe Twitter în ianuarie, că mobilitatea ridicată a acestor tancuri le face foarte utile „pentru a fi utilizate în unităţile de pompieri din spatele frontului” sau pentru a exploata rapid breşele de pe front.

Cu toate acestea, AMX-10 RC nu este „făcut pentru lupta împotriva tancurilor de luptă, cu tunuri mai grele”, a adăugat el, indicând deja un blindaj prea slab în faţa „tuturor armelor antitanc de pe câmpul de luptă modern”.

Site-ul Oryx, care urmăreşte pierderile de echipamente de ambele părţi pe baza imaginilor publicate liber pe internet, susţine că cel puţin trei AMX-10 RC au fost „abandonate” după ce au devenit inutilizabile în timpul luptelor de pe front.

Potrivit armatei franceze, AMX-10 RC, care cântăreşte aproximativ 20 de tone, este protejat împotriva armelor uşoare de infanterie. Dezvoltat în anii 1970, acesta este înlocuit treptat în Franţa cu un vehicul blindat mai modern, Jaguar.

Ofiţerul ucrainean susţine că blindajul vehiculelor de transport uşor americane Oshkosh şi britanice Husky, livrate de asemenea Ucrainei, este mai potrivit şi mai eficient decât cel al AMX-10 RC.

Oshkosh şi Husky sunt proiectate să reziste la dispozitive explozive improvizate şi la ambuscade. Din experienţa maiorului Spartanets, uşile lor pot rezista la „patru” focuri directe de la lansatoare de grenade antitanc de tip RPG.

Zelenski: Cel puțin 21.000 de mercenari Wagner, uciși în Ucraina

Cel puțin 21.000 de mercenari Wagner au fost uciși în Ucraina în timpul invaziei rusești a țării, a spus președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, duminică. Liderul ucrainean spune că gruparea lui Evgheni Prigojin a suferit „pierderi enorme”, mai ales în estul Ucrainei, acolo unde luptau „cele mai puternice” unități ale companiei de mercenari. În noaptea de sâmbătă spre duminică, Rusia a lansat un nou atac cu drone împotriva capitalei ucrainene, primul din ultimele 12 zile. Reuters a confirmat că s-au auzit explozii asemănătoare cu sunetul sistemelor de apărare aeriană în momentul în care lovesc ținte.

„Trupele noastre au ucis 21.000 de mercenari Wagner doar în estul Ucraina”, a declarat Zelenski, sâmbătă, adăugând că alți 80.000 de mercenari ai grupării lui Prigojin au fost răniți.

„Acestea sunt pierderi enorme pentru Wagner PMC”, a adăugat liderul de la Kiev, care i-a caracterizat pe luptătorii mercenari drept „personal motivat al Armatei Ruse”, majoritatea „pușcăriași care nu mai au nimic de pierdut”.

Afirmațiile lui Zelenski cu privire la pierderile Wagner vin la doar o săptămână de la rebeliunea întreruptă a lui Evgheni Prigojin și de la plecarea acestuia în exil în Belarus.

Viitorul Wagner este, acum, neclar. Luptătorii au primit de la dictatorul rus opțiunea de a se alătura armatei regulate sau pe cea de a pleca în Belarus, unde Lukașenko a spus că îi așteaptă să-i „antreneze armata”.

Generalul american Ben Hodges: „Vești proaste pentru apărătorii ruși”

Generalul american Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa, consideră că blindatele de ultimă generație, livrate de Suedia trupelor ucrainene, reprezintă „o veste proastă pentru apărarea rusă”.

Noile mașini de luptă suedeze au ajuns deja la unitățile ucrainene din prima linie, cel mai probabil în apropiere de Bahmut. Aceste blindate ar spori în mod semnificativ puterea de foc a trupelor ucrainene și i-ar putea chiar ajuta pe ucraineni să străpungă apărarea rusă din acest sector al frontului

Suedia a acordat Ucrainei 50 de mașini blindate CV 90 (unde „CV” vine de la „Combat Vehicle” - vehicul de luptă). În acest moment, nu se știe care brigadă ucraineană folosește astfel de blindate moderne.

„Vești rele pentru apărătorii ruși și pentru toți defetiștii și pesimiștii care critică contraofensiva. Forțele armate ucrainene abia își fac încălzirea”, a comentat această știre generalul american Ben Hodges, într-o postare publicată pe Twitter.

O mașină blindată CV90 cântărește 37 de tone și transportă 9 militari (un echipaj de 3 și o grupă de 6 soldați). Turela e echipată cu un „tun cu tragere rapidă”. Acest tun, de calibrul 40 mm, poate trage cinci proiectile perforante pe secundă, lansate cu o viteză de un kilometru pe secundă.

Mașina de luptă realizată în Suedia este „optimizată” pentru lupta în zonele împădurite din Scandinavia, notează Forbes.

CV90 este al treilea model de mașină de luptă a infanteriei de tip occidental aflat în dotarea forțelor ucrainene, care mai dispun de 150 de blindate americane Bradley și 60 de vehicule similare Marder, de producție germană.

Blindatele Marder, aflate în dotarea brigăzii 82 de parașutiști, nu au intrat încă în luptă. Blindatele Bradley, din dotarea brigăzii 47 mecanizate au fost folosite în primele zile ale contraofensivei și au suferit pierderi grele în zona Zaporojie: pe data de 8 iunie, într-un atac eșuat la sud de Mala Tokmacka, ucrainenii au pierdut 17 blindate americane, ca urmare a minelor antitanc, atacurilor elicopterelor și ale artileriei ruse.

Peste 4,8 milioane de ucraineni au intrat în România începând din februarie 2022

Numărul ucrainenilor care au intrat în România începând din 10 februarie 2022, inclusiv în perioada dinaintea conflictului, a trecut de 4,8 milioane, după ce sâmbătă 19.587 de cetăţeni ucraineni au fost înregistraţi pe sensul de intrare în România, unii rămânând în ţară, alţii find în tranzit.

Atac rusesc cu drone împotriva capitalei Ucrainei

Rusia a lansat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un atac cu drone împotriva Kievului, după o pauză de 12 zile, sistemele de apărare aeriană distrugând toate ţintele pe măsură ce se apropiau, informează Reuters.

„Un alt atac inamic asupra Kievului”, a scris, într-o postare pe Telegram, Serhii Popko, generalul-colonel care conduce administraţia militară a capitalei.„În acest moment nu există informaţii despre posibile victime sau pagube”.

Reuters a confirmat că s-au auzit explozii asemănătoare cu sunetul sistemelor de apărare ariană în momentul în care lovesc ţinte.

Nu au fost comunicate imediat informaţii despre amploarea atacului.

Capitala Kiev, regiunea sa şi o serie de regiuni din centrul şi estul Ucrainei au fost sub alerte de raid aerian timp de aproximativ o oră după ora locală 2:00.

Cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • Zelenski vrea ca Ucraina să primească o „invitație” de a adera la NATO
  • Nemulţumirea din Rusia faţă de război, o oportunitate pentru CIA de a recruta agenţi, spune directorul Burns
  • Ucraina susține că a ucis peste 228.000 de soldați ruși de la începutul invaziei
  • Spania va livra încă patru tancuri Leopard 2 Ucrainei
  • Pedro Sanchez a mers în vizită la Kiev în prima zi a președinției spaniole a Uniunii Europene
  • Lukașenko i-a invitat pe mercenarii lui Prigojin să vină în Belarus să-i antreneze armata

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri