Fraudă cu banii primăriei. O contabilă făcea plăți spre firma fiicei și rambursa împrumuturi direct din contul primăriei la care lucra

Data actualizării: Data publicării:
bancnote de 100 de lei
Foto: Getty Images

Contabila unei primării din Argeș a fost arestată pentru 30 de zile, după ce procurorii DNA au descoperit că a fraudat instituția la care lucra cu aproape 2 milioane de lei. Timp de 5 ani, femeia ar fi plătit ilegal suma de 1,5 milioane unei firme administrate chiar de fiica sa, în baza unor contracte de prestări servicii fictive. Mai mult, contabila ar fi rambursat împrumuturi personale de aproape 400.000 lei către mai multe instituții nebancare, direct din contul primăriei.

Elena Groșanu, contabilă în cadrul Primăriei Corbi, județul Argeș, este acuzată de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals. Din ianuarie 2017 până în aprilie 2022, spun procurorii DNA, femeia ar fi întocmit, ar fi semnat și ulterior ar fi prezentat la Trezoreria municipiului Curtea de Argeș 808 ordine de plată.

Ar fi plătit, spun procurorii DNA, 1.515.683,85 lei către o societate comercială administrată de fiica sa, în baza unor contracte de presări servicii fictive.

Totodată, 386.102 lei i-ar fi virat către șase instituții nebancare (CAR), reprezentând contravaloarea ratelor corespunzătoare împrumuturilor contractate de ea, dar și de rudele acesteia.

Marți, inculpata a fost prezentată Tribunalului Argeș, care a emis pe numele acesteia un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 22 noiembrie 2022, a inculpatei

GROȘANU ELENA, la data faptelor contabil în cadrul Primăriei comunei Corbi, județul Argeș, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (808 acte materiale),
- fals intelectual (106 acte materiale),
- uz de fals (106 acte materiale).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 20.01.2017 – 12.04.2022, inculpata Groșanu Elena, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi întocmit, ar fi semnat și ulterior ar fi prezentat la Trezoreria municipiului Curtea de Argeș, un număr de 808 ordine de plată, prin care s-ar fi efectuat în mod nelegal plata sumelor de:
- 1.515.683,85 lei, către o societate comercială administrată de fiica sa fără să fi existat în realitate o contraprestație efectivă. Pentru a crea o aparență de legalitate, inculpata ar fi completat în fals un număr de 106 ordine de plată potrivit cărora între Primăria Corbi și societatea respectivă ar fi existat relații de natură contractuală.
- 386.102 lei, către șase instituții nebancare (CAR), reprezentând contravaloarea ratelor corespunzătoare împrumuturilor contractate de inculpată și rude ale acesteia.
Prin aceste demersuri, inculpata ar fi creat instituției publice unde își desfășura activitatea un prejudiciu de 1.901.785 lei, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite de către alte persoane.

Inculpatei Groșanu Elena i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 23 noiembrie 2022, inculpata a fost prezentată Tribunalului Argeș care a emis pe numele acestuia un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.", se arată în comunicatul DNA.

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri