„Omul poartă un spirit pe cap”. Locuitorii care susțin că trăiesc într-o pădure fermecată

Data actualizării: Data publicării:
10

Uganda adăpostește o pădure în care legendele tribale își exercită netulburate fascinația asupra imaginației locuitorilor.

Situat pe o insulă mică în inima Lacului Victoria, paradisul forestier este locuit de niște bărbați care se recomandă ca fiind ultimii gardieni ai unui portal supranatural prin care un spirit, despre care se spune că ar lua forma unui piton, coboară în lume.

Povestea spune că, în urmă cu o sută de ani, Insulele Ssese, un arhipelag luxuriant suflat cu nisip alb, compus din 84 de insule, ar fi fost vatra tribului Abassese, o comunitate de „superoameni” cunoscuți nu doar pentru forța lor herculeană, ci și pentru puterile supranaturale. BBC a dedicat un reportaj acestei țesături mitologice din memoria folclorică a fâșiei insulare ugandeze.

Tribul Abassese credea într-o entitate spirituală numită Mbirimu, care putea lua formă umană sau animală. Într-o zi, Mbirimu a intrat în corpul unei femei și a dat naștere la două creaturi: un piton și un om, gemeni. Frații, spune legenda, au plecat apoi să trăiască pe Insula Bugala, cea mai mare din arhipelag, iar pitonul a luat numele de Luwala. Copilul uman a construit un altar pentru fratele său piton, iar tribul Abessese a început să se roage și să-i ceară sfaturi lui Luwala, fratele pitonului acționând ca un intermediar între locuitori și spiritul slăvit. Fratele lui Luwala avea să devină primul dintr-un șir lung de vraci numiți emandwa, care înseamnă – „omul care poartă un spirit pe cap”, singurii care, mai zice legenda, pot vorbi cu pitonul și prin trupul cărora zeitatea își poate săvârși voința.

„Stați acum în casa lui Luwala. Aici trăiește spiritul piton”, povestește în reportaj Lubala Simon, primul emandwa care nu provine din descendența pitonului, alături de care jurnalistul BBC este inițiat în labirintul mitic al pădurii Buswa, unde se află copacul locuit de Luwala.

„Când spiritul vrea să-mi vorbească, stă pe capul meu și comunică cu mine prin corpul meu. Sunt puțini chemați să fie un emandwa”, mai afirmă Lubala Simon.

În ceea ce privește copacul magic al pitonului, autorul reportajului scrie: „În josul unui deal abrupt, dincolo de o micuță vale împădurită și peste cursul unei ape, iată-l: maiestuos și antic. Însă este, de asemenea, și destul de mort, o versiune goală a ceea ce a fost odată. Cu toate acestea, Lubala Simon s-a îndreptat spre el, l-a atins ușor, măsurându-i înălțimea cu respect. 'Vom continua să îl folosim pe acesta, dar spiritul piton are și alți copaci pregătiți', spune, mutându-le lângă un copac mai mic”.

Este dificil de spus câți locuitori ai arhipelagului din Uganda mai cred în prezent în Luwala, deoarece majoritatea preferă să treacă sub tăcere acest subiect. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri