De unde se inspiră cercetătorii pentru a obține noi materiale de construcții

Data publicării:
Materiale de construcție obținute prin imprimare 3D, care se inspiră din structura oaselor, ar putea fi cheia pentru clădiri mai rezistente
Materiale de construcție obținute prin imprimare 3D, care se inspiră din structura oaselor, ar putea fi cheia pentru clădiri mai rezistente Foto: Perdue University

Cercetătorii se inspiră de la structura oaselor pentru a obține noi materiale de construcție, mai puternice și mai ușoare, care pot fi folosite pentru printare 3D, arată platforma Engadget, citată de Mediafax.

Polimerii puternici și ușori au o structură internă similară cu cea osoasă, notează jurnalista Christine Fisher, care a relatat demersul unei echipe de cercetători de la Universitatea Cornell, Universitatea Purdue și Universitatea Case Western Reserve.

Savanții consideră că, studiind structura internă a oaselor, vor putea imprima 3D materiale de construcție mai solide pentru case și clădiri.

„Osul este o construcție”, spune profesorul universitar de la Purdue, Pablo Zavattieri. „Aceste tipuri de țesut preiau cea mai mare parte a greutatea corpului și a materialelor care le leagă. Putem învăța din aceste materiale să creăm materiale printate 3D mai solide pentru a construi clădiri și alte structuri”, arată profesorul.

Cercetătorii au descoperit că texturile realizate din materiale ce țin cont de structura oaselor oferă mai multă durabilitate și rezistență. Țesutul osos spongios (trabecular, lacunar) este alcătuit din trabecule osoase neregulate, ce delimitează spații denumite lacune. Țesutul osos trabecular se regăsește în principal la nivelul coloanei vertebrale, dar și în colul femural. Cercetătorii consideră că materiale de construcție tipărite 3D și proiectate cu structuri interne similare ar putea duce la clădiri mai durabile. Pentru a testa teoria, laboratorul lui Zavattieri a proiectat polimeri imprimați 3D cu arhitecturi similare trabeculei.

Echipa de cercetători a ajuns la concluzia că polimerii inspirație osoasă ar putea fi folosiți pentru a crea materiale de construcție rezistente și ușoare, iar aceasta ar putea fi cheia pentru a construi case și clădiri mai durabile, pornind de la materiale imprimate 3D.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri