„Fabrica de aur” din cer. Astronomii au dezlegat misterul uneia dintre cele mai puternice explozii din univers

Data actualizării: Data publicării:
kilonova
Astronomii au dezlegat misterul unei uneia dintre cele mai puternice explozii din univers. Foto: NASA/ ESA

O explozie neobișnuită de lumină strălucitoare detectată de mai multe telescoape în decembrie 2021 a fost rezultatul unei explozii cosmice rare, care a creat o mulțime de elemente grele precum aurul și platina, relatează CNN.

Explozia de raze gamma, numită GRB 211211A, a durat aproximativ un minut. Exploziile de raze gamma sunt considerate printre cele mai puternice și mai strălucitoare explozii din univers și pot dura de la câteva milisecunde la câteva ore.

Durata exploziei sugerează că a fost cauzată de explozia unei stele masive. Dar consecințele razelor gamma au fost mai slabe și s-au estompat mai repede decât cele create de supernove, iar astronomii care au analizat evenimentul au detectat și un exces de lumină infraroșie.

Există o mulțime de obiecte pe cerul nocturn care se estompează rapid”, a spus Wen-fai Fong, profesor asistent de fizică și astronomie la Colegiul de Arte și Științe Weinberg de la Universitatea Northwestern și autor principal al unuia dintre cele patru studii publicate despre eveniment miercuri în revista Nature Astronomy.

Fotografiem o sursă cu diferite filtre pentru a obține informații despre culoare, ceea ce ne ajută să stabilim identitatea sursei. În acest caz, culoarea roșie a prevalat, iar nuanțele albastre s-au estompat mai repede. Această evoluție a culorii este o semnătură revelatoare a unei kilonova, iar kilonovele pot proveni doar din fuziuni de stele neutronice,a explicat el.

Kilonovele sunt explozii rare, masive, cauzate de coliziunile catastrofale dintre stelele neutronice, care sunt rămășițele incredibil de dense ale stelelor explodate, sau de ciocnirile dintre stele neutronice și găuri negre.

După ce au stabilit că o kilonovă a creat lumina infraroșie, astronomii au devenit și mai nedumeriți de durata exploziei de raze gamma. Până acum s-a observat că exploziile de raze gamma cauzate de aceste explozii rare durează mai puțin de două secunde, dar acest semnal a durat cel puțin un minut.

„Când am urmărit această explozie lungă de raze gamma, ne-am așteptat să ducă la dovezi ale unui colaps stelar masiv”, a spus Fong.

În schimb, ceea ce am descoperit a fost foarte diferit. Când am intrat în acest domeniu în urmă cu 15 ani, se credea exploziile lungi de raze gamma provin din prăbușiri masive de stele. Această descoperire neașteptată nu reprezintă doar o schimbare majoră în cunoștințele noaste, dar deschide și o nouă fereastră pentru alte descoperiri,a adăugat el.

Stelele neutronice sunt obiecte cosmice compacte, așa că cercetătorii nu s-au așteptat să conțină suficient material pentru a crea o explozie de raze gamma care să dureze aproape un minut.

Explozia a avut loc într-o galaxie la aproximativ 1 miliard de ani lumină distanță de Pământ. Astronomii au folosit mai multe telescoape pentru a culege detalii despre această explozie.

„Am descoperit că acest eveniment a produs elemente foarte grele de de aproximativ 1.000 de ori masa Pământului. Acest lucru susține ideea că aceste kilonove sunt principalele fabrici de aur din Univers”, a spus Dr. Matt Nicholl, profesor asociat la Universitatea din Birmingham din Marea Britanie și coautor al unuia dintre studiile Nature Astronomy.

Caracteristicile observate recent ale acestui eveniment schimbă modul în care astronomii înțeleg exploziile de raze gamma.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri