Pastele care își schimbă forma

Data publicării:
pastele deformate - mit

Oamenii de ştiinţă de la celebrul Massachusetts Institute of Technology (MIT) au inventat pastele care-şi schimbă forma. Le trebuie doar apă şi se transformă imediat în raviolli, caneloni sau ce alte forme mai există.

Experţii au început proiectul în 2014, inspiraţi de o bacterie care se poate remodela când intră în contact cu umezeala. Bacilul nu este dăunător omului, ba chiar japonezii îl folosesc la fermentarea boabelor de soia pe care le pun în Natto, o mâncare tradiţională.

Pastele create la MIT arată ca nişte foi, dar când sunt scufundate în apă, capătă forme tridimensionale. Specialiştii le-au făcut din amidon şi două straturi de gelatină. Cel de deasupra este mai dens, prin urmare absoarbe mai multă apă şi se curbează.

Cercetătorii spun că asta rezolvă problema transportului și depozitării, pentru că, fiind plate, pastele ocupă mai puţin spaţiu şi sunt mult mai uşor de transportat.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri