Tehnologie inovatoare a cercetătorilor clujeni. Ar putea fi folosită pentru tratarea cancerului

Data actualizării: Data publicării:
nanoparticule

Reuşită importantă a specialiştilor din Cluj Napoca. Au creat nanoparticule ce pot fi folosite pentru depoluarea apelor, realizarea hârtiei securizate sau pentru tratarea tumorilor. Sunt sisteme microscopice făcute în laborator. Specialiştii vor ca cercetările lor să nu mai fie ţinute în sertar şi au organizat o întâlnire cu peste 20 de firme.

Cercetarările se desfăşoară la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare din Cluj-Napoca unde specialiştii cercetează dvierse proprietăţi ale nanoparticulelor magnetice, cum ar fi depoluarea apelor. Acestă tehnologie va fi testată de o companie din Bistriţa-Năsăud cu care institutul colaborează deja.

Adriana Popa, cercetător INCDTIM: Aici puteţi să vedeţi nişte nanoparticule sintetizate de noi folosite în depoluare. Acestea le introducem într-o soluţie care conţine un colorant organic foloist în industria textilă şi sub acţiunea luminii, în cazul nostru în 150 de minute, moleculele de poluant sunt absorbite de căte annoparticule obţinându-se o apă curată.  Merge pe poluanţii organici, tot ce înseamnă poluanţi din industria textilă, coloranţi, de asemenea merge pe medicamente.

Sorin Ulinici, şef Departament Tehnologii Tratări Ape: Costuri mai mici, o versatilitate a tehnologiei, adică putem aplica acelaşi tip de tehnologie pe sisteme foarte mici de tratare a apei sau pe sisteme industriale, la nivel municipal.

Dr. Claudiu Filip, director proiect TTC-ITIM: Majoritatea cercetării noastre e aplicativă, până să fie aplicată însă sunt paşi numeroşi.

Tratate cu diferite substanţe, nanoparticulele ar putea deveni foatre utile în medicină, inclusiv pentru tratarea tumorilor. Acest cercetător dezvoltă astfel de nanosisteme de 18 ani.

Izabell Crăciunescu, cercetător INCDTIM: Particulele acestea sunt injectate în corp, ele sunt dirijate magnetic spre zona tumorală unde sub acţiunea unui câmp magnetic extern are loc o încălzire locală a acestora şi implicit încălzirea celulelor maligne care nu suportă temperaturi mai mari de 42 de grade, ele fiind distruse.

Cei de la institut au organizat mai multe întâlniri cu mediul privat pentru a transfera rezultatele cercetărilor. Conform ultimului raport al Comisiei Europene asupra inovării, România se situează pe ultimele locuri alături de Bulgaria, Macedonia şi Ucraina. Alocările pentru ce cercetare în România sunt de 0,5% din PIB, de patru ori mai puţin decât media europeană. Şi cea mai mare contribuţie este a mediului privat - statul are alocat doar 0,2% din produsul intern brut, adică puţin peste 400 de milioane de euro, sumă din care cea mai mare parte, 80% se duce pentru plata salariilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai...
Digi FM
Iubire și flori pentru Celine Dion, la Paris. Fani din toată lumea au așteptat-o la hotel, ea, emoționată de...
Pro FM
Bebe Rexha, pozată de paparazzi în costum de baie, în Mykonos. Ce poze a pus ea pe Instagram
Film Now
Josh Hartnett, despre sfatul „inutil” pe care l-a primit de la colegul din „Oppenheimer”, Mat Damon...
Adevarul
Motivul pentru care Donald Trump refuză o dezbatere faţă în faţă cu Kamala Harris
Newsweek
România lansează la apă o navă de logistică pentru un grup de luptă al Olandei. Costă 375.000.000 €
Digi FM
Radu Ștefan Bănică și-a găsit mașina vandalizată: „Am văzut că e înclinată într-o parte, a fost un cuțit...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce să nu faci cu niciun chip dacă iei...
Digi Animal World
Momentul când o turistă este mușcată de calul Gărzii Regale Britanice. Femeia a leșinat în mijlocul mulțimii
Film Now
Sandra Bullock își aniversează ziua de naștere, prima după moartea iubitului ei: „Nu ascunde că a fi tristă...
Harvey Weinstein
Harvey Weinstein a fost transferat din închisoare în spital. Producătorul de la Hollywood are COVID-19 şi...