Tehnologie inovatoare a cercetătorilor clujeni. Ar putea fi folosită pentru tratarea cancerului

Data actualizării: Data publicării:
nanoparticule

Reuşită importantă a specialiştilor din Cluj Napoca. Au creat nanoparticule ce pot fi folosite pentru depoluarea apelor, realizarea hârtiei securizate sau pentru tratarea tumorilor. Sunt sisteme microscopice făcute în laborator. Specialiştii vor ca cercetările lor să nu mai fie ţinute în sertar şi au organizat o întâlnire cu peste 20 de firme.

Cercetarările se desfăşoară la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare din Cluj-Napoca unde specialiştii cercetează dvierse proprietăţi ale nanoparticulelor magnetice, cum ar fi depoluarea apelor. Acestă tehnologie va fi testată de o companie din Bistriţa-Năsăud cu care institutul colaborează deja.

Adriana Popa, cercetător INCDTIM: Aici puteţi să vedeţi nişte nanoparticule sintetizate de noi folosite în depoluare. Acestea le introducem într-o soluţie care conţine un colorant organic foloist în industria textilă şi sub acţiunea luminii, în cazul nostru în 150 de minute, moleculele de poluant sunt absorbite de căte annoparticule obţinându-se o apă curată.  Merge pe poluanţii organici, tot ce înseamnă poluanţi din industria textilă, coloranţi, de asemenea merge pe medicamente.

Sorin Ulinici, şef Departament Tehnologii Tratări Ape: Costuri mai mici, o versatilitate a tehnologiei, adică putem aplica acelaşi tip de tehnologie pe sisteme foarte mici de tratare a apei sau pe sisteme industriale, la nivel municipal.

Dr. Claudiu Filip, director proiect TTC-ITIM: Majoritatea cercetării noastre e aplicativă, până să fie aplicată însă sunt paşi numeroşi.

Tratate cu diferite substanţe, nanoparticulele ar putea deveni foatre utile în medicină, inclusiv pentru tratarea tumorilor. Acest cercetător dezvoltă astfel de nanosisteme de 18 ani.

Izabell Crăciunescu, cercetător INCDTIM: Particulele acestea sunt injectate în corp, ele sunt dirijate magnetic spre zona tumorală unde sub acţiunea unui câmp magnetic extern are loc o încălzire locală a acestora şi implicit încălzirea celulelor maligne care nu suportă temperaturi mai mari de 42 de grade, ele fiind distruse.

Cei de la institut au organizat mai multe întâlniri cu mediul privat pentru a transfera rezultatele cercetărilor. Conform ultimului raport al Comisiei Europene asupra inovării, România se situează pe ultimele locuri alături de Bulgaria, Macedonia şi Ucraina. Alocările pentru ce cercetare în România sunt de 0,5% din PIB, de patru ori mai puţin decât media europeană. Şi cea mai mare contribuţie este a mediului privat - statul are alocat doar 0,2% din produsul intern brut, adică puţin peste 400 de milioane de euro, sumă din care cea mai mare parte, 80% se duce pentru plata salariilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pe câți bani cântă la nunți Irina Loghin, în 2024! Suma nu este deloc mică, de ce cere atât
Digi FM
A murit soția lui Iosif Rotariu! Care au fost ultimele cuvinte pe care aceasta i le-a adresat fostului...
Pro FM
Autopsia secretă a lui Elvis Presley. Care ar fi adevărata cauză a morții legendarului cântăreț
Film Now
Blonda despre care Kevin Costner spune că e o "frumusețe incontestabilă" și "o mare actriță". Cum i-a întors...
Adevarul
Cele mai bune conserve pentru micul dejun. Deși stigmatizate, sunt adesea mai nutritive decât multe alimente...
Newsweek
Polonia va conduce o coaliție, care să apere cu avioane Ucraina. Se va zbura de la Kogălniceanu?
Digi FM
Andreea Bălan, adevărul despre cearta cu Andreea Antonescu. Cele două artiste au rupt din nou prietenia: „Mi...
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Fiica cea mică a lui Brad Pitt pare să taie total legăturile cu tatăl ei. Gestul public al adolescentei de 15...
UTV
Livia Eftimie a postat primul mesaj dupa divortul de Catalin Bordea. „Cateodata iti vine sa mori. Doar pentru...