Senator SUA: Guvernele spionează utilizatorii Apple şi ai Google prin intermediul notificărilor push

Data actualizării: Data publicării:
ipad
Guverne aliate SUA spionează prin notificări push. FOTO Profimedia Images

Mai multe guverne neidentificate supraveghează utilizatorii de smartphone-uri prin intermediul notificărilor push ale aplicaţiilor pe care le utilizează, a avertizat miercuri un senator american, citat de Reuters. Într-o scrisoare adresată Departamentului de Justiţie, Ron Wyden a spus că oficialii străini cer aceste date de la Google. Ulterior, Apple a precizat că scrisoarea lui Wyden le-a oferit deschiderea de care aveau nevoie pentru a împărtăşi mai multe detalii cu publicul despre modul în care guvernele monitorizează notificările push.

Deşi detaliile sunt puţine, scrisoarea senatorului american prezintă încă o cale prin care guvernele pot urmări smartphone-urile.

Aplicaţiile de toate tipurile se bazează pe notificări push pentru a alerta utilizatorii de smartphone-uri cu privire la mesajele primite, ştirile de ultimă oră şi alte actualizări. Acestea sunt sunetele sau indicatorii vizuali pe care utilizatorii le primesc atunci când primesc un e-mail sau echipa lor sportivă câştigă un joc.

Ceea ce utilizatorii nu realizează adesea este că aproape toate aceste notificări călătoresc pe serverele Google şi Apple. Acest lucru le oferă celor două companii o perspectivă unică asupra traficului care circulă de la acele aplicaţii către utilizatorii lor şi, la rândul lor, le pune ”într-o poziţie unică pentru a facilita supravegherea guvernamentală a modului în care utilizatorii folosesc anumite aplicaţii”, a spus Wyden.

El a cerut Departamentului de Justiţie ”să abroge sau să modifice orice politică” care împiedică discuţiile publice despre spionarea notificărilor push.

Într-o declaraţie, Apple a spus că scrisoarea lui Wyden le-a dat oportunitatea să clarifice maniera în care guvernele monitorizează notificările push.

”În acest caz, guvernul federal ne-a interzis să facem schimb de informaţii. Acum, că această metodă a devenit publică, ne actualizăm raportarea pentru a oferi mai multe detalii”, a spus compania într-un comunicat.

Google a precizat că este în asentiment cu ”angajamentul lui Wyden de a menţine utilizatorii informaţi despre aceste solicitări”.

Departamentul de Justiţie nu a oferit vreun punct de vedere cu privire la supravegherea notificărilor push sau cu privire la încercările de a împiedica Apple să vorbească despre asta.

Scrisoarea lui Wyden a citat ”un pont” ca sursă a informaţiilor despre supraveghere.

Personalul său nu vrut să ofere mai multe detalii, dar o sursă familiarizată cu subiectul a confirmat că atât agenţiile guvernamentale străine, cât şi cele din SUA au cerut Apple şi Google metadate legate de notificările push, de exemplu, pentru a corela utilizatorii anonimi ai aplicaţiilor de mesagerie cu anumite conturi Apple sau Google.

Sursa, care nu a precizat cât timp au fost strânse aceste informații, a refuzat să identifice guvernele străine implicate în formularea cererilor, dar le-a descris drept democraţii aliate cu Statele Unite.

Majoritatea utilizatorilor nu se gândesc prea mult la notificările push, dar acestea au atras ocazional atenția specialiștilor în tehnologie din cauza dificultății de a le utiliza fără a furniza date către Google sau Apple.

La începutul acestui an, dezvoltatorul francez David Libeau a spus că utilizatorii şi dezvoltatorii nu erau adesea conştienţi de modul în care aplicaţiile lor transmiteau date către giganţii tehnologici din SUA prin notificări push, numindu-le ”coşmarul confidenţialității”.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri