Un IT-ist a creat un joc bazat pe evenimente reale. Acum, jocul finanțează o revoluție în Myanmar

Data publicării:
jocul PDF Myanmar
Jocul său, The PDF Game, lansat la începutul anului 2022 se poate descărca gratuit, dar are reclame in-game pentru a strânge bani. Sursă foto: captură YouTube

Jocul de mobil creat de un IT-ist care și-a pus în cap să dea jos armata de la putere, a depășit orice așteptare. Acum, War of Heroes - The PDF Game, aplicația care se bazează pe evenimente reale, nu numai că înfurie junta militară din Myanmar, dar adună și bani pentru rezistența antimilitară, informează BBC.

Când soldații din Myanmar l-au arestat pe prietenul lui Ko Toot și pe soția lui însărcinată după lovitura de stat din februarie 2021, din Myanmar, acesta a devenit atât de furios încât a decis să facă tot ce poate pentru a îndepărta armata de la putere, folosindu-se de abilitățile sale IT.

Jocul de mobil pe care l-a dezvoltat se bazează pe „evenimente reale” din țară și s-a dovedit a fi un hit care pune pe jar dictatura și strânge fonduri pentru rezistența antimilitară.

„Nu au făcut niciodată un singur lucru criminal în viața lor”, a spus Ko Toot despre prietenii săi, care au fost reținuți pentru sprijinirea mișcării pro-democrație.

Nu știa ce s-a întâmplat cu ei. BBC a stabilit recent că femeia a fost eliberată într-o zi, dar bărbatul a fost reținut timp de aproximativ un an și jumătate.

„Imaginați-vă, ești un copil mic și crești într-o închisoare murdară, stresantă și sadică și habar nu ai ce se întâmplă! Mi-a făcut sângele să fiarbă.”, spune Toot cu indignare.

Așa că Ko Toot, care lucrează în IT, a decis că trebuie să facă parte din mișcarea de a înlătura armata „crudă și periculoasă” de la putere și a început să lucreze la un joc.

Ko Toot a vorbit cu BBC printr-un mesaj text transmis de pe o aplicație criptată și nu a dezvăluit locația sa. De asemenea, în articolul BBC se face precizarea că este folosit un pseudonim pentru siguranța lui.

După lovitura de stat din 2021, Myanmar a intrat într-un război civil sângeros. Peste 4.000 de oameni au fost uciși de către armată de atunci, potrivit grupului de monitorizare al Asociației de Asistență pentru Deținuții Politici. ONU spune că numărul morților este „probabil mult mai mare”.

Evaluarea victimelor din rândul trupelor este greu de făcut, iar armata deși a recunoscut pierderile, nu a dat o cifră. Guvernul de Unitate Națională aflat în exil spune că rezistența a ucis 20.000 de soldați, dar BBC nu a verificat această cifră.

Scopul pentru care a creat acest joc a fost să strângă fonduri pentru arme și ajutor umanitar pentru PDF 

„Am simțit că am avut ajutor internațional și o conștientizare a situației limitate”, a spus el, comparând acoperirea crizei din Myanmar cu cea a invaziei Ucrainei de către Rusia, ca fiind neechitabilă.

Jocul său, PDF Game, lansat la începutul anului 2022 se poate descărca gratuit, dar are reclame in-game pentru a strânge bani, iar Ko Toot estimează că veniturile strânse până acum însumează cel puțin 508.000 USD.

El estimează că acum câștigă între 70.000 și 80.000 de dolari pe lună și susține că cifra „crește în fiecare lună”.

Jucătorii iau rolul soldaților PDF care luptă împotriva trupelor militare din Myanmar

Ko Toot a spus că a creat personaje bazate pe oameni reali care luptă cu armata, inclusiv medici, musulmani și membri ai comunității LGBTQ+. El a spus că este important să le documenteze acțiunile pentru că „luptă într-un război adevărat”.

Jocul este disponibil atât pe magazinele de aplicații Google, cât și Apple, deși s-a confruntat cu probleme din cauza politicilor companiilor cu privire la evenimentele sensibile, a spus Ko Toot.

Pe Google Play a fost redenumit „War of Heroes - The PDF Game”. Google a spus că nu permite aplicații care „valorifică sau sunt insensibile față de un eveniment sensibil”, dar acel conținut este în general permis dacă „intenționează să alerteze utilizatorii sau să sensibilizeze” despre eveniment.

Numele a trebuit să fie schimbat și pe App Store, în „War of Heroes”, înainte de a fi eliminat de pe platformă, aceasta a fost o „lovitură uriașă”, a spus Ko Toot.

Apple a spus că aplicația și-a încălcat liniile directoare, în special că inamicii dintr-un joc „nu pot viza doar” un „guvern real, corporație sau orice altă entitate reală”, și a evocat faptul că există o politică privind conflictele violente.

Între timp, jocul a fost restabilit după ce Ko Toot a făcut modificări, inclusiv la opera de artă originală, precum și eliminarea unor misiuni militare.

„Aceasta este cu siguranță o veste bună și ne așteptăm să facem mai multe venituri acum”, a spus el.

Jocul a atras, de asemenea, furia juntei de guvernământ din Myanmar, care în aprilie a emis o notificare în mass-media de stat prin care avertizează publicul că ar putea fi acționat în justiție pentru „că joacă PDF”. Reprezentanții statului susțin că „organizațiile teroriste”, cum ar fi Guvernul de Unitate Națională aflat în exil, au creat jocul pentru a strânge fonduri pentru PDF, că „seamănă neîncredere” la adresa armatei și, astfel, „crește spiritul revoluționar anti-armată”.

Creatorul jocului nu este însă deranjat de amenințările armatei. „Nu-mi pasă ce spun ei”, a spus el.

„Au încercat deja să oprească jocul de mai multe ori, dar voi continua, nu există nici o modalitate de a opri revolta digitală”, a spus el despre eforturile online de a învinge armata.

Jocul a fost descărcat „de aproape” un milion de ori

Google Play spune că a fost descărcat de peste 500.000 de ori, în timp ce Apple nu oferă informații despre numărul de descărcări, însă cifra furnizată de creatorul jocului pentru BBC este aproape un milion.

El crede că suma strânsă ar putea fi mult mai mare decât estimarea sa pentru că, lucrând cu o echipă mică, i-a luat mult timp să primească o parte din bani.

Aceste fonduri sunt trimise către organizațiile People’s Defence Force (PDF) locale și sunt folosite pentru hrană și arme pentru grupurile de rezistență, precum și pentru sprijin umanitar, inclusiv fonduri pentru copiii strămutați de conflict și cei răniți care au luptat cu armata, a spus el.

„Trimitem fonduri grupurilor de apărare, dar nu spunem cum să le folosească”.

Formate ca răspuns la lovitura de stat din 2021, organizațiile PDF s-au conectat cu grupuri armate formate pe linii etnice care operează în zonele de frontieră de zeci de ani. Acestea se dovedesc a fi o forță mult mai puternică decât se așteptau mulți, iar armata din Myanmar a pierdut controlul asupra unor mari părți ale țării.

Cu fonduri limitate și rețele de armament, eforturile de finanțare la nivel local au fost cruciale în procurarea de arme și alte provizii pentru rezistență, într-un conflict care este din ce în ce mai intens.

Ko Toot a spus că s-a gândit de mai multe ori să renunțe, dar „situația din Myanmar se înrăutățește pe zi ce trece” și vrea să continue să susțină mișcarea antimilitară.

„Jocul are potențial”, a spus el, adăugând că speră să strângă în cele din urmă 1 milion de dolari pe lună. Sper că acești bani vor ajuta poporul din Myanmar, care are nevoie disperată de ei”, a transmis creatorul jocului PDF pentru BBC.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri