VIDEO&FOTO Google, 25 de ani de la lansare. Cum sărbătorește cel mai mare motor de căutare pe internet

Data publicării:
Cyber Security Concerns In The Global Wake of Hacking Threat
Sursa foto: Leon Neal/Getty Images

Google împlinește 25 de ani de la lansare și sărbătorește momentul printr-un doodle special. Motorul de căutare, considerat gigantul din online, a fost fondat în septembrie 1998 de Larry Page și Sergey Brin, doctoranzi la Universitatea Stanford.

În urmă cu 25 de ani, cei doi studenți de la Universitatea Stanford au venit cu o idee care avea să schimbe total modul în care utilizăm azi internetul - au vrut să creeze un motor de căutare pe internet care să grupeze și să organizeze toate informațiile din mediul online. Inițial, și-au denumit produsul BackRub.

Google a crescut enorm în ultimii 25 de ani și a trecut rapid de la un startup pornit în dormitoarele campusului universitar la una dintre cele mai valoroase companii ale lumii. Produsele Google, inclusiv Gmail, au miliarde de utilizatori în întreaga lume.

Google, 25 de ani de la lansare
Google, 25 de ani de la lansare

Google și... restul

Datele Statista arată că, în iulie 2023, Google avea o cotă de piață de aproape 84%. Ceilalți competitori abia dacă se zăresc în piață - Bing e undeva la 9%, iar Yahoo nu acoperă nici măcar 3% din căutările de pe internet.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Google a început să domine internetul, studiindu-și rivalii și creând strategii pentru a-i lăsa în urmă și pentru a monopoliza piața. Ceea ce s-a și întâmplat.

Aceste practici au intrat inclusiv în atenția Departamentului de Justiție al SUA, care a intentat anul acesta al doilea proces antitrust împotriva Google. Acțiunea vizează afacerile cu publicitate online a Google pe o piață monopolizată.

Procesul anterior, pornit în octombrie 2020 sub administraţia Donald Trump, a acuzat Google că îşi foloseşte presupusa putere de monopol pentru a opri concurenţa pentru căutarea pe internet, prin acorduri de excludere. Judecătorii sunt așteptați să vină cu o concluzie anul acesta.

Veniturile totale ale Google, în 2022, au fost de aproape 280 de miliarde de dolari, cea mai mare parte provenind chiar din publicitatea online. 

Editor : Ciprian Ioana

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri