Video Agent Green, despre intervenția rapidă împotriva urșilor: Pădurile României sunt ferme de animale sălbatice. Le seducem și le abandonăm

Data actualizării: Data publicării:
urs brun in padure
Statul dă bani pentru a ține urșii la distanță. Foto: Guliver/GettyImages

Activistul de mediu Gabriel Păun a spus, la Jurnalul de Seară de la Digi24, că ordonanța de urgență pentru soluționarea problemei urșilor propusă de ministrul Tanczos Barna „sare foarte multe etape, acelea care nu ne-ar fi adus în situația în care suntem astăzi”. Păun spune că animalele sălbatice sunt „seduse și abandonate” prin hrănire  iar pădurile României sunt „imense ferme de animale sălbatice”, fapt ce a dus la creșterea populației de urși, „un spor suplimentar, nenatural al speciei”.

„Ce mă neliniștește legat de această ordonanță dincolo de ce spun unii parlamentari, mai mult sau mai puțin informați, este că s-au sărit foarte multe etape. S-au cheltuit sute de milioane de lei, de când am intrat în Uniunea Europeană, pentru a monitoriza această specie și pentru a face niște raportări la Comisia Europeană privind conservarea acestei specii și asigurarea habitatului, și suntem în această situație disperată în care noi nu facem decât dovada că am sifonat acești bani.

Etapele care se sar sunt cele care nu ne-ar fi dus în situația în care suntem astăzi. Ministerul avea obligația să știe cu precizie câți urși avem, să asigure această populație stabilă, să protejeze habitatele și calitatea acestora și comportamentul natural și evitarea habituării acestor animale. Ori exact asta se întâmplă acum – există chiar și o solicitare expresă de la Consiliul European să nu mai hrănim animalele sălbatice pentru că, practic, le seducem și le abandonăm. România încalcă fragrant.

Toate pădurile României sunt, în acest moment transformate în niște ferme de animale sălbatice. Animalele sunt hrănite, ademenite și atunci evident că avem un spor suplimentar, nenatural al speciei. Nu era normal să avem ursoaice  cu trei-patru pui pentru că viața sălbatică e totuși grea și se fac unu-doi pui. Dar de când se fac aceste hrăniri artificiale în pădure, peste tot, ai cel puțin un punct de hrănire la 1000 de hectare, toți urșii merg acolo și mănâncă. De aceea avem atât de mulți urși și nu știm exact câți. S-a sporit artificial numărul lor și se încalcă tot ceea ce ne cere Comisia Europeană”, a spus Gabriel Păun.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, într-un mesaj publicat pe Facebook, ce presupune proiectul de ordonanță la care se lucrează în Guvern pentru intervenția în situațiile de urgență cauzate de urși. Tanczos spune că intervenția va fi atât „imediată” în cazul urșilor agresivi, cât și „preventivă” în zonele de tampon ale localităților.

Ministrul spune că urșii vor putea fi alungați, tranchilizați și relocați sau împușcați, în funcție de gravitatea situației. Primăriile vor semna contracte cu asociațiile de vânătoare care vor realiza „intevenția”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri