Cercetător: E posibil să fi depăşit punctul critic al încălzirii globale ireversibile. Pot apărea efecte negative "în cascadă"

Data actualizării: Data publicării:
ghețar oceanul arctic
"Dispariţia banchizei din timpul verii din Arctica este una dintre primele mine de pe câmpul minat", spune cercetătorul. Foto: Getty Images

Punctul critic către încălzirea globală ireversibilă este posibil să fi fost deja depăşit, cu o serie de consecinţe "în cascadă" pentru planeta noastră, a avertizat, marţi, responsabilul german din cadrul celei mai ample expediţii ştiinţifice organizată vreodată la Polul Nord, relatează AFP.

"Evaluarea din următorii câţiva ani va determina dacă mai putem salva banchiza arctică prezentă pe tot parcursul anului, printr-o protecţie coerentă a climei, sau dacă am depăşit deja acest important punct critic al sistemului climatic", a subliniat Markus Rex la Berlin, la opt luni de la revenirea din misiunea internaţională cu durata de un an în Arctica.

"Dispariţia banchizei din timpul verii din Arctica este una dintre primele mine de pe câmpul minat, unul dintre punctele critice pe care le declanşăm în principal atunci când împingem încălzirea prea departe", a explicat el în cadrul unei conferinţe de presă, alături de ministrul german al Educaţiei şi Cercetării, Anja Karliczek.

Însă, "ne putem întreba de fapt dacă nu cumva am călcat deja pe această mină şi am declanşat deja debutul exploziei", a insistat climatologul şi fizicianul, cunoscut om de ştiinţă în domeniul studiilor asupra Arcticii.

Citește și: Studiu îngrijorător privind efectele schimbărilor climatice: În 20 de ani, s-a dublat viteza de micşorare a ghețarilor

În cazul în care punctul critic a fost deja depăşit, acest lucru poate declanşa efecte negative "în cascadă", a avertizat specialistul, şi "poate agrava şi mai mult încălzirea, cum ar fi dispariţia calotei glaciare din Groenlanda sau dezgheţarea zonelor încă vaste de permafrost arctic".

Pericolul planează de asemenea asupra gheţarilor străvechi, a mai spus el, adăugând că "în prezent, nu mai ştim dacă putem să salvăm bariera de corali", conform Agerpres.

Vasul Polarstern. Foto: Profimedia Images
Vasul Polarstern. Foto: Profimedia Images

La revenirea spărgătorului de gheaţă Polarstern în portul din care a ridicat ancora, Bremerhaven, în nord-vestul Germaniei, la 12 octombrie 2020, şeful misiunii numită MOSAIC a tras un semnal de alarmă asupra banchizei, afirmând că aceasta se topeşte "la viteză dramatică".

''La Polul Nord, am descoperit (vara) gheaţă topită, subţire, sfarâmicioasă'', a povestit la acea vreme Markus Rex, evocând totodată ''suprafeţe cu apă lichidă cât se putea vedea cu ochii, până la linia orizontului''.

Citește și: Nivelul de CO2 din atmosferă a atins cea mai ridicată valoare de când se fac măsurători

Timp de aproape un an, echipele internaţionale au colectat informaţii exhaustive, în special în lunile în care nava a trecut prin gheaţa de la Polul Nord, menite să furnizeze informaţii valoroase despre schimbările climatice.

Oamenii de ştiinţă consideră că retragerea banchizei în timpul verii reprezintă "epicentrul încălzirii globale", după cum s-a exprimat Markus Rex.

Timp de 389 de zile, misiunea a studiat atmosfera, oceanul, gheaţa marină şi ecosistemul pentru a colecta date care să permită evaluarea impactului schimbărilor climatice atât asupra regiunii, cât şi a lumii.

În total, câteva sute de experţi şi oameni de ştiinţă din douăzeci de ţări au participat la această expediţie, lucrând în ture pe nava care a plutit odată cu gheţurile purtate de curentul polar care se deplasează dinspre est în Oceanul Arctic.

Citește și:

Peste o treime din decesele provocate de valurile de caniculă pot fi atribuite încălzirii globale (Studiu)

În primul sfert al lui 2021, China a depășit deja cu 9% cantitatea de emisii de dioxid de carbon din perioada pre-pandemie

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri