Cine se va ocupa de climă în Europa: un politician care a lucrat pentru Shell și un politician cu școală la Moscova

Data actualizării: Data publicării:
parlamentari europeni
Parlamentarii europeni îl chestionează pe viitorul comisar european Wopke Hoekstra (FOTO). Sursa foto: Profimedia Images

Politicianul olandez Wopke Hoekstra, care a lucrat pentru Shell și McKinsey, este tot mai aproape să devină comisarul european pentru climă, în ciuda criticilor primite. Acesta va fi supravegheat de Maroš Šefčovič, un politician cu școală la Moscova, în URSS, transmite The Guardian.

Olandezul care a lucrat pentru Shell și McKinsey, recomandat de Ursula von der Leyen pentru funcția de comisar pentru climă, a primit undă verde de la deputații europeni.

Wopke Hoekstra, care a fost ministru de externe al Țărilor de Jos, a lucrat pentru o companie petrolieră și o firmă de consultanță înainte de a intra în politică. Acesta a fost chestionat de deputații europeni din comisia de mediu a Parlamentului European cu privire la cv-ul său și angajamentul său față de acțiunea climatică în timpul unei sesiuni de trei ore ce a avut loc luni seara.

Hoekstra și-a exprimat clar poziția față de industria petrolului, spunând comitetului: „Combustibilii fosili trebuie să devină istorie, cu cât mai devreme, cu atât mai bine”.

Într-o audiere separată de marți, comisarul slovac, Maroš Šefčovič, a fost chestionat cu privire la extinderea fișei postului pentru a finaliza acordul ecologic european.

Comisiile au votat pentru Hoekstra și Šefčovič miercuri

Comisiile au votat pentru ambii miercuri, după întrebări suplimentare din partea parlamentarilor care nu fuseseră convinși de performanța lor prima dată. Manon Aubry, șeful grupului de stânga care a votat împotriva lui Hoekstra, a spus că „a existat un „conflict evident de interese” și „nimic de care să fii mândru” în numirea lui Hoekstra.

Hoekstra a deținut funcții comerciale la Shell din 2002 până în 2004, înainte de a lucra timp de un deceniu la McKinsey, o companie de consultanță în management ai cărei clienți includ companii de petrol și gaze. El a fost de acord să obțină permisiunea de la McKinsey pentru a împărtăși detalii despre companiile cu care a lucrat în timpul petrecut acolo, a declarat președintele comitetului, Pascal Canfin.

La audierea de la Strasbourg, Bas Eickhout, un europarlamentar verde din Țările de Jos, l-a întrebat pe Hoekstra cât de credibile sunt propunerile sale în lumina trecutului său. „Uitându-mă la CV-ul tău până acum, nu ai fost cu adevărat un campion al climei și asta înseamnă ușor.”

Wopke Hoekstra s-a distanțat de industria petrolului la audieri

Hoekstra a folosit sesiunea în care a fost audiat pentru a se distanța de industria petrolieră și a menționat practica acesteia de a minimiza știința climatică.

În deschiderea discursului său, Hoekstra a spus comitetului: „Faptul că anumite companii petroliere au cunoscut de mult rolul lor în schimbările climatice și au căutat să ignore dovezile, mi se pare cu adevărat lipsit de etică”.

Hoekstra le-a spus europarlamentarilor din comisia de mediu că va explora ideea unei taxe globale pe kerosen, combustibilul poluant care alimentează avioanele, și a promis că va elimina treptat subvențiile pentru combustibilii fosili.

El a mai spus că sprijină obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 90% până în 2040. La începutul acestui an, consilierii științifici oficiali ai UE au recomandat reduceri de 90-95% până la acea dată pentru a-și onora promisiunea de a limita încălzirea globală la 1,5° C acest secol.

„Obiectivele climatice ambițioase, cum ar fi eliminarea treptată a subvențiilor pentru combustibilii fosili, sunt clare și verificabile”, a spus Mohammed Chahim, un europarlamentar olandez al cărui grup de centru-stânga l-a susținut pe Hoekstra la votul comisiei. „Hoekstra face astfel pași majori către politica ecologică”.

„Dar nu putem separa promisiunile lui de acțiunile sale din trecut”, a adăugat el. El a spus că partidul său va vota împotriva lui Hoekstra în parlamentul european joi.

Maroš Šefčovič a studiat la Moscova între anii 1985-1990

Šefčovič, care îl va supraveghea pe Hoekstra, s-a angajat personal și el la obiectivul de 90%. Dar promisiunea nu înseamnă că UE este legată legal sau politic de aceasta.

„Pentru mine, personal, și pentru grupul meu, este nevoie de discuții suplimentare”, a spus Peter Liese, un europarlamentar german din grupul PPE de centru-dreapta. „Nu suntem încă acolo, trebuie să discutăm despre asta și să fim maturi.”

Unii deputați europeni și-au exprimat scepticismul că Hoekstra își va respecta promisiunile. UE își reduce ambițiile politice înainte de alegerile din iunie, lăsând o fereastră îngustă de timp pentru a-și atinge obiectivele.

Tiemo Wölken, un europarlamentar german al grupului de centru-stânga, a declarat că întrebările suplimentare ale comisiei au dus la angajamente mai puternice din partea Hoekstra înainte de summitul Cop28 privind clima. „Acum, domnul Hoekstra trebuie să-și transpună cuvintele în fapte și ne vom asigura că se ridică la promisiunile sale.”

Trecutul lui Šefčovič a fost, de asemenea, analizat. Comisarul slovac, care se ocupă de relațiile interinstituționale, a studiat la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova între 1985 și 1990.

Marian-Jean Marinescu, europarlamentar român din PPE, i-a întrebat pe deputați legat de Šefčovič: „Ce este mai rău, să lucrezi doi ani pentru Shell sau să fii educat cinci ani la Moscova în vremea comuniștilor în relațiile internaționale?”

Dacă vor fi confirmate printr-un vot în parlamentul european de joi, Hoekstra și Šefčovič îl vor înlocui împreună pe Frans Timmermans, care a demisionat din funcția de cel mai important reprezentant al UE pentru climă pentru a candida la alegerile din Olanda de luna viitoare.

Elisa Giannelli, de la grupul de gândire climatică E3G, a declarat: „Acum îi revine lui Hoekstra sarcina de a dovedi responsabilitatea față de angajamentele asumate, pornind de la asigurarea unui mandat puternic privind eliminarea treptată a combustibililor fosili înainte de Cop28”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri