DEZBATERE Ce facem cu brazii? Cei nevânduţi sunt abandonaţi, cei folosiţi sunt aruncaţi la gunoi după Revelion

Data publicării:
brad 1

Pe 25 decembrie, în pieţe din toată ţara oamenii se pot servi cu brazi gratis abandonaţi de comercianţii care ţin la preţ şi negociază greu. După Revelion, sute de mii de pomi ajung la groapa de gunoi. În toată România, o singură firmă de salubrizare reciclează brazii de Crăciun şi îi transformă în combustibil pentru centrale termice. Cu aceste date la dispoziţie, cititorii Digi24.ro vin cu acuze, dar şi cu soluţii în comentarii postate pe site şi pe pagina de Facebook. Vă invităm să postaţi şi în continuare propriile variante de limitare a daunelor provocate de abandonarea brazilor de Crăciun.

 

Opinii pro şi contra, explicaţii şi soluţii oferite deja de internauţii care vizitează Digi24.ro şi pagina de Facebook Digi24:

Nascov Victor: În fiecare an se întâmplă prostia asta cu brazii tăiaţi degeaba, care nu se mai vând. Tot speram că lumea învaţă ceva din experienţa anilor trecuţi şi nu se mai repeta. Să se renunţe cu totul la acest obicei barbar de a tăia brazi.

Dan Dobre: Ar trebui interzişi la vânzare! Tăiem fără milă zeci de mii de brăduţi pentru profitul câtorva speculanţi! Am de câţiva ani buni un brad artificial şi nu e cu nimic mai prejos decât unul natural! Sărbatoarea trebuie să vină din sufletele noastre, n-o să găsim nici pacea şi nici iubirea în copăcei ucişi...

Nelu Dabija: Ar trebui interzisă tăierea brazilor.

Pichiu Costică: Nu sunt comercianţi, ci bişniţari, habar nu au în câţi ani un brăduţ ajunge la 1,5 metri! îţi vine să plîngi pentru batjocura asta faţă de natură.

Tudor Puşcaşu: În loc să-i dea pe toţi cu discount (împuşcând astfel doi iepuri dintr-un foc: vânzându-i pe toţi la o valoare totală mai mare decât cea rezultată în urma vânzării unui număr redus de brazi şi făcând în acelaşi timp nişte oameni/clienţi fericiţi) ei preferă să vândă puţini la un preţ exagerat (pierzând astfel toţi - şi ei, comercianţii, pentru că rămân cu marfa pe stoc, ţi clienţii, pentru că preţul este prea mare). Ăsta este din păcate modelul tipic românesc de business: îmbogăţirea peste noapte prin practicarea unor preţuri exagerate.

Mihai-Gabriel Dina: Aceeaşi logică o am şi eu, de ce nu se practică preţuri mai mici. în acest fel multumind mai mulţi cumpărători? E şi un rulaj mai mic de marfă (comercianţii sunt puturoşi) (...).

Tudor Puşcaşu: Am convingerea că acest model de business este aplicabil pretutindeni, inclusiv în Capitală. (...) Un model balcanic (dacă nu chiar exclusiv românesc) de îmbogăţire rapidă cu minimum de efort (iar prima destinaţie a eventualelor profituri ar fi achiziţia unor maşini scumpe mai degrabă decât reinvestirea profitului în dezvoltarea afacerii) şi, mai mult decât atât, relevă o deficienţă crasă de educaţie/gândire economică a unei părţi importante a antreprenorilor/comercianţilor.

Mai suspectez pe de altă parte şi faptul că aceşti brazi nu au fost cumpăraţi la preţul pieţei, cu factură, ci cu banii jos, la un preţ foarte mic, la negru, astfel încât, oricât de mică ar fi vânzarea, să-şi recupereze rapid investiţia şi să intre pe profit. Astfel se justifică şi abandonarea mărfii rămase în pieţe. În concluzie, genul de biţniţă la plesneală... din care pierd toţi - producătorul (care cel mai probabil este furat de administratorul care vinde zece brazi la preţ de un brad), statul - prin neîncasarea taxelor şi impozitelor pe profit, şi clientul final care este obligat de mafia din piaţă să accepte preţul exagerat care să acopere toate aceste furturi. De aceea România, deşi are potenţial de creştere economică de 4-7%/an, creşte cu doar 2-3% maxim şi asta dacă dă Dumnezeu ploaie (ca să ne ridice agricultura)...

Constantin Costa Benedic: Suntem tara civilizată? Nicidecum! Soluţia? Interzicerea completă a comercializării brazilor naturali, iar amenzile să fie astronomice!

Stefan Stefan: Nu numai tăierea brazilor ar trebui interzisă. Ar trebui interzis exportul de lemn sub orice altă formă decât mobilier finit. Aşa şi cu cerealele. Dăm cereale ieftin şi importăm biscuiţi...

Darie Elena: Aşa se întâmplă în fiecare an - ţin la nişte preţuri, aşa încât oamenii preferă câteva crenguţe decât să dea de la 100 la 500 lei pe un brăduţ care nici nu e crescut pe placul multora. (Să se vândă) la un preţ rezonabil pentru toată lumea şi nu se va arunca numărul impresionant de brazi tăiaţi, care puteau ajunge brazi înalţi şi falnici în pădure. (...)

Eforie Eforie: Autorităţile sunt de vină! Amenzi şi puşcărie ar trebui pentru cei care pentru un pol taie tot.

Aniko Pituk Pircsi: Lăcomie combinată cu prostie! În loc să îi vândă ieftin, şi în ultima zi puteau să le dea gratis, mai bine le aruncă! Ce mulţi amărâţi s-ar fi bucurat să poată avea un brad!

Elena-Georgiana Sandu: Ăsta e semn bun, sper ca la anul tot brazii tăiaţi să rămână necumpăraţi!

Ädi Ädriän: Nu mai (...) aici cu brazi Eco... Era plin centrul Vienei cu brazi naturali şi frumoşi puşi înspre vânzare. Staţi voi cu plastic în casă de Crăciun. Nu este semn de civilizaţie acest talibanism ecologic pueril. Happy Festivus.

Marius Si Elena Vartic: Ştiţi că e nevoie de şapte-zece ani pentru ca un brad să ajungă la doi metri înălţime?...

Voicu Vera: Eu una aş condamna la cel puţin 15 ani de temniţă pe oricine taie un copac fără a fi nevoie de asta. Condamn pe cei care sunt în măsură să dea legi pentru a nu se mai tăia nici măcar o ramură din pădurile României!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri