Video&Foto „Grânarul" SUA distrus de secetă ar putea fi salvat cu ajutorul apelor provenite din inundații

Data publicării:
profimedia-0625842311
Lipsa irigațiilor și schimbările climatice au distrus culturi din California, în regiunea Central Valley, considerată „grânarul” Statelor Unite. Foto Profimedia

Pământul de-a lungul pârâului Arroyo Pasajero, la jumătatea distanței dintre Sacramento și Los Angeles, este prea uscat în unii ani și inundat în alți ani pentru a fi cultivat, potrivit Reuters.

În contextul acestor cicluri de umed – uscat, ambele fenomene fiind exacerbate de schimbările climatice, o coaliție de fermieri locali împreună cu orașul Huron aflat în apropiere încearcă să transforme foste câmpuri de cânepă și tomate în bazine masive care pot reține apa prin percolare în timpul anilor cu ploi.

Acest proiect precum și altele similare din grânarul Central Valley din California este menit să capteze apele de la inundații care altfel s-ar scurge în mare sau ar distruge orașe și culturi.

Lipsa irigațiilor și schimbările climatice au distrus culturi din California, în regiunea Central Valley, considerată „grânarul” Statelor Unite. Foto Profimedia
Lipsa irigațiilor și schimbările climatice au distrus culturi din California, în regiunea Central Valley, considerată „grânarul” Statelor Unite. Foto Profimedia

Stocarea în mod tradițional a apelor sub forma bazinelor care stopează râuri cu ajutorul barajelor dăunează mediului.

În contextul în care California trece printr-o secetă istorică, este atât de puțină apă în Central Valley în acest an încât orașului Huron i-a fost alocat doar un sfert din apa pe care o contractase la primire din partea Biroului american de Recuperare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Orașul, care este unul dintre cele mai sărace din California, a trebuit să cumpere apă de pe piața liberă, majorând facturile locuitorilor, spune inginerul-consultant Alfonso Manrique.

Noul proiect, cunoscut drept un sistem de reîncărcare, transformă câmpurile nefolosite în mari lacuri care rețin apa prin percolarea în roca poroasă și pământul de dedesubt, creând sau restaurând un bazin acvifer care altfel s-ar scurge direct în mare. Orașul construiește un nou puț care va fi alimentat din bazinul acvifer, spune Manrique.

Captarea apelor pluviale va ajuta de asemenea la protejarea față de inundații catastrofale a orașului care are puțin sub 7.000 de locuitori.

Proiectul de lângă Huron este unul cu aproape 340 de sisteme de reîncărcare care au fost propuse de agențiile de administrare a apelor din California – destule pentru a stoca 2.700 de miliarde de litri până în 2030 dacă sunt toate construite, spune Departamentul american pentru Resursele de Apă. Aceasta este suficient pentru 4,4 milioane de gospodării într-un an.

„Sper că putem face apa mai accesibilă locuitorilor noștri”, a spus primarul din Huron, Rey Leon.

În afara SUA, statele precum India încep de asemenea să sporească utilizarea lacurilor de reîncărcare pentru a stoca apă în bazine acvifere naturale sau artificiale. Uzul și reziliența apei este printre subiectele discutate de liderii mondiali la summitul climatic ONU COP27, care are loc în Egipt luna aceasta.

Pe lângă proiectele mai mici ce sunt construite de districtele rurale a apelor și de către fermieri, marele District Metropolitan al Apelor, un comerciant en-gros de apă care deservește sudul și părți din centrul Californiei, construiește un lac de acumulare de 6 kilometri pătrați în partea superioară a deșertului de lângă Palmdale, în parteneriat cu autoritățile locale de administrare a apelor.

Daune produse mediului

Rețeaua complexă de bazine, râuri și apeducte a fost considerată minune inginerească atunci când guvernul de stat și cel federal le-au construit la mijlocul secolului XX.

Însă sistemul depindea de baraje și redirecționarea râurilor, ceea ce a inundat canioane și a dăunat ecosistemelor. Ultimul mare baraj a fost construit în 1980. De atunci, populația statului aproape că s-a dublat la 40 de milioane de locuitori.

Economia agricolă a Californiei, una dintre cele mai mari din lume, depinde în mare parte de irigații pentru udarea culturilor, astfel suprasolicitând sistemul.

În prezent, noi rezervoare sunt greu de aprobat și scumpe. Proiectele de stocare subterană, potrivit lui Ann Hayden, expert în administrarea apelor de la Fondul de Apărare a Mediului, „vor fi mai ușor de finanțat, vor fi mai ușor de aprobat și vor beneficia de mai mult suport public”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri