Sari la conținut

Ministrul Mediului vrea ca toți urșii să poarte cipuri

Vom inventaria toți urșii din România, deoarece sunt mult mai mulți decât se știe, spune ministrul Mediului.

Ministerul Mediului vrea să inventarieze și să cipeze, cu bani europeni, tot efectivul de urși de pe teritoriul țării, întrucât se pare că sunt mult mai mulți decât se știa, a declarat, marți, Grațiela Gavrilescu, ministrul de resort, în Comisia pentru mediu din Senat, potrivit Agerpres.ro.

"Săptămâna trecută am avut discuții cu reprezentanți ai Comisiei Europene, care abia acum au înțeles realitatea din România privind specia de urs. Le-am explicat că România nu are o inventariere clară a acestei specii, avem doar vorbe în funcție de ce ni s-a dat de la fiecare fond cinegetic. Știm că sunt aproape 7.000 de capete, dar se pare că sunt mult mai multe. Și pentru acest lucru, tot cu ajutorul banilor de la UE și ]n asociere cu Academia Română și cu câteva institute de cercetare, vom scrie un proiect prin care să inventariem, să cipăm, să protejăm această specie, astfel încât să nu mai fim puși în situația în care ursul să mănânce omul", a arătat Gavrilescu.

Potrivit acesteia, România poartă discuții cu alte țări europene, la nivel de ambasade, pentru identificarea unor rezervații care ar putea prelua o parte din urșii din România.

"În UE se spune că sunt în total vreo 900 de urși, iar noi avem peste 7.000 sau 10.000, nici nu știm exact, și dorim ca acești urși, protejând specia, să fie luați de anumite rezervații, acolo unde există posibilitatea", a mai spus ministrul.