„Stâncile care se sărută” din Golful Ha Long, Vietnam, riscă să se prăbușească

Data publicării:
stancile din golful Ha Long
Experții au observat fisuri adânci care traversează stâncile, avertizând că acestea s-ar putea prăbuși dacă nu se iau măsuri pentru conservarea lor. Sursa foto: Profimedia Images

Stâncile gemene care par că se sărută, emblematice pentru Golful Ha Long, din provincia Quang Ninh, Vietnam, sunt în pericol. Autoritățile sunt îngrijorate că se vor prăbuși, după ce au fost observate fisuri adânci, transmite BBC.

Golful Ha Long din provincia Quang Ninh, Vietnam, este înscris pe lista obiectivelor de patrimoniu UNESCO din anul 1994 și este presărat cu sute de insulițe minuscule, atrăgând milioane de turiști.

Stâncile gemene, care se ridică din golf și par să se atingă, sau „să se sărute”, sunt foarte populare în rândul vizitatorilor.

Dar experții au avertizat într-un raport din iulie că din cauza creșterii nivelului mării și a bărcilor de pescuit care navighează prea aproape, stâncile se erodează. Ho Tien Chung de la Institutul de Geoștiințe și Resurse Minerale din Vietnam a declarat că pescuitul ilegal și turismul nereglementat contribuie la accelerarea eroziunii rocilor.

Experții au observat fisuri adânci care traversează stâncile, avertizând că acestea s-ar putea prăbuși dacă nu se iau măsuri pentru conservarea lor.

„Turiștii pot vedea stâncile care sunt precare, când scade nivelul apei”, a spus Ho Tien Chung. „Când nivelul apei este scăzut, expune piciorul de susținere al stâncilor care se erodează treptat, provocând un risc de prăbușire dacă nu se iau măsuri pentru a le proteja și întări, în curând”.

Insulițele din golf au fost mult timp afectate de eroziunea de coastă și alte câteva atracții turistice importante au fost puternic avariate în ultimii ani de valurile mării.

Pentru a contracara efectele, în raport se cere oficialităților să introducă noi reglementări în golf, inclusiv limitarea vitezei ambarcațiunilor care trec prin acesta, la doar 5-10 km/h.

Pescarii locali ar trebui, de asemenea, încurajați să evite pescuitul în jurul stâncilor pentru a reduce agitația. O altă idee sugerează că ar putea fi introdus ciment în crăpăturile din insuliță pentru a-i asigura fundația.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri