William și Kate anunță că vor acorda un premiu pentru „repararea planetei”: Earthshot Prize

Data publicării:
Prințul William, duce de Cambridge, și Catherine, ducesa de Cambridge, au vizitat în octombrie 2019 ghețarul Chiatibo din Pakistan
Prințul William, duce de Cambridge, și Catherine, ducesa de Cambridge, au vizitat în octombrie 2019 ghețarul Chiatibo din Pakistan Foto: Guliver/Getty Images

Prințul William și soția sa, Catherine, au anunțat că instituie un premiu, pe care îl vor acorda anual, începând din 2021 și până în 2030, acelor persoane sau organizații care vor veni cu soluții pentru probleme legate de mediu. În fiecare an vor exista cinci câștigători.

Premiul se numește „Earthshot”, iar numele a fost inspirat de fostul președinte american John F. Kennedy și al său program „Moonshot” - prin care în 1961 stabilea ca obiectiv ca astronauții americani să ajungă pe Lună până la încheierea deceniului. 

Anunțul a fost făcut de Sir David Attenborough într-un filmuleț postat pe rețelele sociale. Cunoscutul naturalist și realizator de documentare a informat că premiul - cel mai prestigios în materie de mediu - va fi acordat acelor „vizionari care în următorii zece ani vor răspunde marilor provocări ale epocii noastre în materie de climă”. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Prințul William spune că lumea se află în fața unei „alegeri cruciale”: fie continuă să facă un rău „ireparabil” planetei, fie preia inițiativa, inovează și rezolvă problema. 

Premiul va fi lansat oficial spre sfârșitul lui 2020, un an în care în februarie va avea loc Convenția pentru Biodiversitate în China, iar în noiembrie, la Glasgow, Conferința COP26 pentru Schimbare Climatică.  Vor fi anunțate o serie de provocări, iar scopul este de a găsi cel puțin 50 de soluții la cele mai mari probleme ale omenirii, inclusiv schimbările climatice și poluarea atmosferică. 

Peste 60 de organizații și experți au fost consultați pentru instituirea acestui premiu. Pentru început, va fi patronat de Fundația Regală a Ducelui și Ducesei de Cambridge, dar ulterior ar putea deveni o instituție independentă care să fie sprijinită de organizații și filantropi. 

Cuplul regal a dovedit în ultimul timp prin mai multe acțiuni publice că dorește să se implice în problemele de mediu. În octombrie, William a pledat pentru mai multă acțiune politică și educație în materie de luptă împotriva schimbărilor climatice și a vizitat împreună cu ducesa Catherine un ghețar din Pakistan care este în curs de topire. 

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri