Video Scumpirile în lanț ar putea închide Spitalul Municipal din Orșova. 200 de medici şi asistente au protestat în faţa unităţii medicale

Data actualizării: Data publicării:
protest 2 spital orsova
Spitalul din Orşova ar putea fi închis de la 1 ianuarie 2023. Sursa: captură video Digi24

A fost protest, marți dimineața, la Spitalul Municipal din Orșova, județul Mehedinți. Peste 200 de angajați au întrerupt temporar lucrul, după ce au aflat că de la 1 ianuarie 2023 ar putea fi dați afară. Spitalul s-ar putea închide, pentru că nu mai sunt bani pentru plata facturilor și tot ce ține de cheltuielile spitalului, în condițiile în care nu primesc niciun ajutor de la primărie.

"Principala revendicare pentru care noi am venit aici și anume păstrarea locurilor de muncă și dispariția acestei incertitudini. Riscă spitalul să i se pună lacătul, ceea ce nu e normal!", a spus unul dintre protestatari.

Peste 200 de angajați și-au întrerupt temporar, marți dimineață, activitatea și au ieșit să protesteze în curtea spitalului din Orșova, județul Mehedinți. Primarul orașului nu vrea să voteze rectificarea bugetară, iar unitatea medicală riscă să râmână fără bani pentru facturi și pentru salarii. Deja mulți și-au făcut cereri pentru a fi transferați la alte spitale.

"- Vă temeți pentru locul de muncă?
- Da, da! Toată lumea se teme.
- Ce se va întâmpla cu dumneavoastră după 1 ianuarie, dacă rămâneți fără locuri de muncă?
- Nu știm!
- Nu v-ați gândit la nicio variantă?
- Nu, să sperăm că nu se va ajunge acolo...", a declarat pentru reporterul Digi24 una dintre angajatele spitalului.

"O decizie foarte grea de luat! Nu prea avem ce face fără locul de muncă. Rămânem pe drumuri...", a spus o altă protestatară.

"Firea omului, în general, este optimistă! Eu cred că a fost un semnal de alarmă foarte clar și factorii de conducere trebuie să înțeleagă", a declarat unul dintre medicii prezenţi la protest.

"În mod normal și logic ar trebui să se schimbe, dar noi am mai avut probleme cu treaba asta și cu câțiva ani în urmă, dar ca și acum nu s-a mai întâmplat niciodată!", spune o altă protestatară.

Angajaților li s-au alăturat şi localnici, dar și foști pacienți veniți de la zeci de kilometri distanță.

"Suntem mai mulți de la Eșelnița aici. Ce veți face fără un spital aici? Nu știu!", a spus o localnică venită la protest de la 7 kilometri depărtare.

"Avem nevoie de acest spital, avem nevoie să ne apere sănătatea. Noi avem niște pensii mici și nu ne putem deplasa", a declarat un alt localnic.

Consiliul Local ar trebui să voteze noua organigramă.

Adrian Cican, managerul Spitalului Municipal Orșova: "Cred că este un protest inedit! Da la 1 ianuarie 2023 noi, toți care ne vedeți aici, nu mai avem locuri de muncă și vom sta acasă cu un spital care arată foarte bine, cu servicii medicale care nu vor exista. Mai sunt 3 zile în care trebuie să depunem 3 proiecte, care nu sunt semnate ca și contract de colaborare și riscăm două proiecte de 11 milioane de euro să nu fie puse în practică."

Într-o discuție cu echipa Digi24, primarul orașului a dat asigurări că Spitalul Municipal Orșova nu va fi închis.

reporter: Elena Alexandru
operator: Adrian Niță

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri