Dopajul i-a încheiat cariera. Sîncrăian nu mai poate reveni după suspendare

Data publicării:
sancraian getty
Foto: Guliver/GettyImages

Halterofilul Gabriel Sîncrăian, a cărui medalie de bronz la JO de la Rio a fost anulată de către TAS pentru încălcarea regulilor antidoping, a fost suspendat de federaţia internaţională de profil (IWF) pentru o perioadă de opt ani, de la data „infracţiunii”.

sancraian getty
Foto: Guliver/GettyImages

IWF a anunţat că perioada de suspendare a sportivului este dictată pentru intervalul 12 august 2016 - 12 august 2024 şi a specificat că substanţa la care a fost găsit pozitiv este testosteron, fiind testat în timpul competiţiei (JO).

În urma anunţului IWF ar urma ca medalia olimpică a sportivului să fie retrasă oficial, dar CIO nu a luat încă această măsură, pe site-ul oficial al forului mondial România apărând, deocamdată, tot cu cinci medalii câştigate la Rio, între care se numără şi bronzul lui Sîncrăian, alături de celelalte patru: aur prin echipa feminină de spadă, argint la tenis prin Horia Tecău şi Florin Mergea, bronz la canotaj 8+1, bronz la lupte (Albert Saritov).

Sîncrăian a câştigat, în 12 august 2016, medalia de bronz la haltere, la categoria 85 de kilograme, la Jocurile Olimpice de la Rio. Românul a avut atunci un total de 390 de kilograme, la fel ca Denis Ulanov (Kazahstan). Kazahul s-a clasat pe locul 4 deoarece Sîncrăian avea o greutate corporală mai mică decât el, iar acum ar obţine, cel mai probabil, medalia de bronz a categoriei.

Imediat după concurs, ”cu medalia la gât”, după cum povestea Sîncrăian pentru News.ro, a făcut testul antidoping, dar în 48 de ore, cum prevede regulamentul, nu a fost anunţat că ar avea probleme. După o săptămână însă, i s-a cerut acordul pentru proba B, existând o notificare în acest sens către COSR şi forul internaţional de haltere. Sportivul şi-a dat acordul, iar până la începutul lunii octombrie nu a existat vreo comunicare oficială din partea CIO, WADA sau a Federaţiei Internaţionale de Haltere privind situaţia lui Gabriel Sîncrăian.

Între timp, medaliatul cu bronz la JO de la Rio nu a beneficiat de premierea conform legii, de 42.000 de euro, de alte premieri din partea autorităţilor din Bistriţa, cifrate la 100.000 de lei (sportivul este legitimat la CSM Bistriţa – n.r.), şi nici de o decoraţie din partea şefului statutului, la fel ca ceilalţi medaliaţi olimpici tricolori. După anunţul TAS, aceste recompense nu au mai existat pentru Sîncrăian.

La mijlocul lunii octombrie, federaţia Internaţională de Haltere (IWF) anunţa că patru halterofili, între care şi Gabriel Sîncrăian, au încălcat regulile antidoping la Jocurile Olimpice, astfel că au fost descalificaţi, iar rezultele lor au fost anulate. După câteva ore însă, forul internaţional a ”nuanţat” comunicatul, adăugând detalii privind substanţele interzise folosite de trei din sportivi, în timp ce în privinţa lui Gabriel Sîncrăian a precizat: ”Nu există o decizie definitivă în privinţa măsurilor/sancţiunilor pentru Gabriel Sîncrăian (testosteron, agent anabolic)”.

Gabriel Sîncrăian era deja suspendat provizoriu, din 30 septembrie, în urma unei adrese trimise de către IWF la FR Haltere.

În decembrie 2016, Sîncrăian (28 de ani) declara, pentru News.ro, că îşi va încheia cariera de performanţă şi trebuie să-şi găsească altceva de făcut, având în vedere că i-au fost tăiate” veniturile ca sportiv de performanţă, cifrate la 5.000-6.000 de lei lunar, după scandalul de dopaj.

În 2013, Gabriel Sâncrăian a fost depistat pozitiv cu stanozolol şi a fost suspendat doi ani, până în 23 septembrie 2015.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri