2016, anul marilor schimbări la FIFA

Data actualizării: Data publicării:
General Views of FIFA Headquarters

„O nouă FIFA”: la aproape un an de când a fost ales președinte al unei federații fragilizate de cel mai mare scandal de corupție din istoria sa, Gianni Infantino, care promitea schimbarea, a îndepărtat numeroase chipuri și a inițiat reforme, fără să convingă însă întotdeauna, scrie AFP, citată de Agerpres.

General Views of FIFA Headquarters
Foto: Guliver/GettyImages

Ales aproape în lipsa altei variante mai bune după suspendarea lui Michel Platini, care a căzut din cauza unei plăți suspecte primite de la Sepp Blatter, fosta mână dreaptă a francezului la UEFA a busculat o instituție ale cărei metode de management și de gestiune își atinseseră limitele.

Dacă limitarea numărului de mandate a fost aprobată, la fel ca lărgirea Consiliului sau un loc mai important pentru fotbalul feminin, transparența promisă în ce privește salariile se aplică deocamdată doar președintelui (1,5 milioane de franci elvețieni pe an). „Evident că mai sunt lucruri de făcut, dar sunt destul de mulțumit și de încrezător pentru viitor”, a spus Infantino.

Pentru a garanta viitorul FIFA, după un an 2015 dificil, italo-elvețianul a venit cu altă reformă neașteptată: mărirea numărului de echipe la Cupa Mondială, de la 32 la 48 de echipe. Dacă va fi adoptată de Consiliu în luna ianuarie, măsura, care e departe de întruni unanimitatea, se va aplica începând de la Mondialul 2026.

„Singurele reforme adoptate sunt cele care nu modifică fundamental structura puterii”, a estimat britanicul Patrick Nally, nume important al marketingului sportiv, aflat la originea primului contract între Coca-Cola și FIFA, în anii 70. „FIFA continuă să semene mai mult cu un mic regat decât cu o organizație deschisă și transparentă”, a continuat el.

Pentru a duce a la capăt o serie de reforme, FIFA, „care vrea să facă tabula rasa cu trecutul”, potrivit unui fost responsabil, a făcut curățenie printre figurile dintr-un trecut recent.

Ex-președintele Sepp Blatter și fostul său secretar general, francezul Jerome Valcke, au fost suspendați. Fost secretar general interimar și fost director general, germanul Markus Kattner a fost și el debarcat.

FIFA, care a deschis o anchetă împotriva lor, îi acuză pe cei trei că au împărțit între ei 80 de milioane de dolari, „o creștere a salariului anual, bonusuri legate de Cupa Mondială și alte avantaje”.

Debarasat de aceste umbre stânjenitoare, Infantino a îndepărtat și numeroși directori din epoca Blatter, „uneori fără menajamente”, potrivit unei surse apropiate de FIFA.

Printre cei îndepărtați au fost directorul de marketing Thierry Weil, directorul medical Jiri Dvorak, care se ocupa de lupta antidoping, mai mulți responsabili cu dezvoltarea sau cu relațiile cu federațiile, germanul Ralf Mutschke, responsabil cu securitatea și fost la Interpol, sau fostul director al muzeului FIFA, Stefan Jost.

Dorit de Blatter și inaugurat de Infantino, muzeul, în care au fost investiți 140 de milioane de franci elvețieni, urmează să se închidă, a afirmat o sursă apropiată.

Pentru a explica aceste plecări, FIFA evocă „unele restructurări”.

De asemenea, au fost concediați doi șefi de servicii, care, potrivit unor surse concordante, au informat comisia de etică în legătură cu presupuse încălcări ale codului de etică de către Infantino, mai ales prin folosirea de avioane private. Aceste informații au fost la originea deschiderii unei anchete, care în final a fost clasată.

În același timp, Infantino a surprins uneori în materie de recrutare, de exemplu numind-o secretar general pe senegaleza Fatma Samoura, venită de la ONU, fără experiență în lumea fotbalului. „O femeie în acest post este un pas important”, a asigurat Infantino.

O dovadă a lipsei sale de experiență: deplasându-se recent în Sierra Leone, Samoura a sfătuit această țară să candideze la organizarea Mondialului feminin Under-17. Problema este că acest Mondial fusese deja atribuit Uruguayului.

Pentru un bun cunoscător al instituției, prin această numire „Infantino a vrut să păstreze cât mai multă putere”.

Altă numire criticată este cea a slovenului Tomaz Vesel la comisia de audit, în locul lui Domenico Scala, a cărui demisie a făcut valuri. „Trebuie notat că Vesel este de aceeași naționalitate ca noul conducător al UEFA, Aleksander Ceferin”, relevă altă sursă.

Nally a estimat că în ciuda numelor noi din administrație, „transparența nu este mai mare ca înainte”.

Sepp Blatter a ieșit în fine la pensie: suspendat în decembrie 2015 de justiția internă a FIFA (8 ani, reduși în apel la 6) pentru o plată controversată de 1,8 milioane euro către Michel Platini, de asemenea sancționat, Blatter, 80 de ani, a făcut apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Respingerea apelului său, pe 5 decembrie, l-a lăsat definitiv pe elvețian în ofsaid. „Nu voi face apel la un tribunal federal elvețian, nu vreau să mă bat cu morile de vânt. Am alte priorități, sănătatea - care este mai bună - familia, dragostea și alte proiecte”, a asigurat el pentru AFP. Fostul demiurg al fotbalului mondial va trebui de asemenea să răspundă pentru faptele sale în fața justiției civile, fiind inculpat în Elveția pentru „abuz de încredere” și „gestiune frauduloasă”.

Michel Platini aleargă prin tribunale: suspendat 8 ani de către comisia de etică a FIFA pentru plata primită de la Blatter, suspendare redusă în apel la 6 ani, Platini, îndepărtat din cursa pentru președinția FIFA, unde părea favorit, s-a adresat TAS. Acesta i-a redus suspendarea la patru ani. Pe 16 octombrie, avocații săi s-au adresat justiției civile și Tribunalului federal de la Lausanne pentru a cere anularea totală a suspendării. O sursă judiciară a indicat că decizia ar putea veni în februarie sau martie 2017. Dacă nici de această dată nu va avea câștig de cauză, Platini mai poate depune recurs la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Foarte dureros pentru fostul președinte al UEFA: suspendarea l-a împiedicat să asiste la Campionatul „său” European din Franța.

Jerome Valcke, fostul secretar general al lui Blatter, a devenit discret de când a căzut în dizgrație. Căderea sa a venit mai ales din cauza presupusei implicări în traficul cu bilete pentru Mondialul 2014, pentru care a fost inculpat de justiția elvețiană. Suspendat din funcție în septembrie 2015 înainte de a fi concediat, Valcke a văzut suspendarea sa redusă de la 12 la 10 ani. El, Blatter și Markus Kattner, fost director financiar, sunt de asemenea acuzați că au împărțit între ei 80 de milioane de dolari, reprezentând „creșterea salariului anual, bonusuri legate de Cupele Mondiale și alte avantaje”.

Valcke l-a ajutat pe fiul său Sébastien să fie angajat de Federația braziliană de fotbal (CBF) după Mondialul 2014 din Brazilia, grație relațiilor sale cu fostul președinte al CBF, controversatul Ricardo Teixeira. Potrivit unor foști colegi, Valcke merge regulat la Barcelona, unde a rămas prieten cu fostul președinte al lui FC Barcelona, Sandro Rosell.

Markus Kattner este combativ: venit în 2003 la FIFA ca director financiar, numit secretar general interimar după căderea lui Valcke, Kattner a fost demis pe 23 mai din cauza unor nereguli financiare. Contestând însă o concediere fără preaviz, germanul s-a adresat Tribunalului pentru conflicte de muncă din Zurich, care nu se va pronunța mai devreme de 2017.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri