Simona Halep, în semifinale la Wimbledon 2019. Performanță egalată după cinci ani

Data actualizării: Data publicării:
Day Eight: The Championships - Wimbledon 2019
Foto: Guliver / GettyImages

Simona Halep, locul 7 WTA, a întâlnit-o pe sportiva chineză Shuai Zhang (50 WTA), marţi, în sferturile de finală ale turneului de la Wimbledon. Simona Halep a câștigat în două seturi, cu 7-6, 6-1, dar a avut un început de meci dificil. Ea și-a egalat cea mai bună performanță de până acum pe iarba londoneză - calificarea în semifinalele competiției, fază în care sportiva din România a mai ajuns în 2014, atunci când a pierdut în fața lui Eugenie Bouchard.

ACTUALIZARE. Simona Halep o va întâlni în semifinale pe o mai veche cunoșțință a sa: ucraineanca Elina Svitolina, locul 8WTA. Meciul va avea loc joi.

În cealaltă semifinală, Serena Williams întâlnește o adversară-surpriză: cehoaica Barbora Strycova, în vârstă de 33 de ani, locul 54 WTA, care a reușit eliminarea surprinzătoare a favoritei gazdelor: britanica Johanna Konta, locul 18 WTA, după o partidă câștigată în două seturi: 7-6 (7-5), 6-1, într-o oră și 38 de minute.

Prima declarație a Simonei Halep după calificarea în semifinalele Wimbledon 2019

„Mă aşteptam să joace bine, m-a bătut ultimele două dăţi când ne-am întâlnit. Am fost puţin nervoasă înainte de meci, ştiam că va lovi puternic. Dar am luptat. Ştiam că dacă sunt sută la sută la fiecare minge, voi reuşi să-i rup ritmul. Acest lucru s-a întâmplat în setul doi. De la prima mea semifinală aici, în urmă cu cinci ani, totul s-a schimbat. Acumam mai multă experienţă şi sunt mai încrezătoare. Ador să joc pe iarbă. Este pentru prima oară când spun asta”, a declarat Simona Halep.

Citiți și: CTP: Simona e propriul ei antrenor pe teren, ia cele mai bune decizii tactice

Românca a ajuns astfel la a șaptea semifinală de Grand Slam a carierei, o performanţă impresionantă, egalându-le pe Kerber, Azarenka şi Wozniacki, scrie digisport.ro. Fostă campioană la Roland Garros în 2018, Simona Halep realizează cel mai bun rezultat al său la turneele de Mare Şlem din acest an, după optimi la Australian Open şi sferturi la Roland Garros. Chris Evert e deţinătoarea recordului privind prezenţa în penultimul act la Grand Slamuri, cu o performanţă care cu greu poate fi bătută vreodată: 52 de semifinale.

 ACTUALIZARE. Simona Halep câștigă en fanfare setul al doilea cu 6-1, după nici o jumătate de oră de joc, și se califică după cinci ani în semifinalele de la Wimbledon.

Și Serena Williams (10 WTA) a obținut, marți, calificarea în semifinalele turneului de la Wimbledon, după ce a trecut în trei seturi de Alison Riske (55 WTA), scor 6-4, 4-6, 6-3.

ACTUALIZARE. Simona Halep e la un game de calficarea în semifinale! Are 5-1 în setul al doilea în meciul cu chinezoaica Shuai Zhang.

ACTUALIZARE. Simona Halep defilează. În câteva minute, scorul a ajuns la 4-1 pentru ea în setul al doilea.

În partida Serena Williams - Alison Riske, lucrurile se complică. Compatrioata fostului lider mondial câștigă al doilea set cu 6-4 și meciul ajunge în decisiv.

ACTUALIZARE. Un nou serviciu bun pentru Simona Halep: conduce cu 2-1 în setul al doilea.

ACTUALIZARE. Shuai Zhang își face, la rândul ei, serviciul și egalează: 1-1 în setul al doilea.

ACTUALIZARE. Simona își face serviciul în debutul celui de-al doilea set și conduce cu 1-0.

ACTUALIZARE. Simona Halep câștigă primul set la tie-break cu 7-6 (7-4)! O revenire extraordinară a sportivei noastre, după ce a fost condusă cu 4-1. Un set lung, care a durat aproape cât o partidă: o oră. Din 2012 Simona Halep nu mai câștigase primul set într-o confruntare cu chinezoaica.

ACTUALIZARE. Se intră în tie-break. E 6-6.

ACTUALIZARE. E 6-5 pentru Shuai Zhang în primul set din partida cu Simona Halep. Românca devine nervoasă și se lovește cu racheta după ce a pierdut niște mingi relativ simple.

ACTUALIZARE. Shuai Zhang își face serviciul și conduce cu 5-4 în primul set.

ACTUALIZARE. Într-adevăr, Simona Halep revine în forță și egalează! 4-4 în setul 1.

După ce și ea a avut un început de partidă mai dificil, Serena Williams câștigă primul set cu Alison Riske (6-4). Partida are loc concomitent cu meciul Simionei Halep, tot în sferturile de finală de la Wimbledon.

ACTUALIZARE. Simona Halep pare să fi trecut peste un prag psihologic important. După game-ul lung de mai înainte, îl câștigă rapid pe următorul. Shuai Zhang-Simona Halep: 4-3 în primul set.

ACTUALIZARE. Simona Halep câștigă un game al nervilor tari, deosebit de lung, în care cele două sportive au fost pe rând când în avantaj, când l-au pierdut. E 4-2 pentru Shuai Zhang în setul 1, dar Simona Halep a salvat patru puncte de break. A fost un game cu 18 puncte, iar efortul româncei a fost remarcabil.

ACTUALIZARE. Chinezoaica se distanțează. Shuai Zhang conduce cu 4-1 în primul set. „Meci perfect până acum pentru Zhang Shuai”, comentează site-ul WTA.

ACTUALIZARE. Simona Halep câștigă primul game din această partidă. Este 3-1 pentru Shuai Zhang în setul 1.

ACTUALIZARE. Început nefavorabil de partidă pentru Simona Halep. Shuai Zhang conduce cu 3-0.

ACTUALIZARE. Simona Halep pierde serviciul. Este 2-0 pentru Shuai Zhang în primul set.

ACTUALIZARE. Chinezoaica își face serviciul și câștigă primul game al setului. Simona Halep - Shuai Zhang: 0-1.

ACTUALIZARE. Meciul dintre Simona Halep și Shuai Zhang a început, cu sportiva din China la serviciu.

LIVE TEXT aici.

Simona Halep și Shuai Zhang au mai jucat de trei ori până acum. Shuai Zhang, în vârstă de 30 de ani, conduce cu 2-1 în partidele cu Halep. Victoriile chinezoaicei sunt însă din 2016, scor 6-4, 6-3, în turul I la Australian Open, şi 6-0, 6-3, în optimi la Beijing. Românca a câștigat în fața chinezoaicei doar în 2012, în turul I la Indian Wells, scor 6-1, 6-1. 

Partida va avea loc pe Terenul 1 de la Wimbledon, acelaşi pe care Simona Halep a învins-o, luni, pe tânăra Cori Gauff, în optimile de la Wimbledon 2019.

Deşi aparent ar fi un adversar facil pentru Simona Halep, Shuai Zhang a reuşit să învingă câteva nume importante la turneul britanic din 2019. Printre „victimele” sale se numără Caroline Garcia, Yanina Wickmayer (semifinalistă la US Open 2009), Caroline Wozniacki şi tânăra Dayana Yastremska (Ucraina). 

Shuai Zhang, o adversară dificilă

„Simona trebuie să-și pună la punct serviciul” pentru a o învinge pe Shuai Zhang, o adversară dificilă, consideră Cristian Tudor Popescu.

„Nu m-aş culca pe ureche văzând rezultatele slabe ale chinezoaicei, este mereu o jucătoare dificilă pentru Simona, e una din jucătoarele care o deranjează cu un stil neortodox. Simona e o jucătoare de ritm, cu schimburi mai lungi, parte în parte, iar Zhang fragmentează, ceea ce nu-i place Simonei, de aceea una din cele mai dureroase înfrângeri i-a fost administrată de Zhang”, a explicat Cristian Tudor Popescu la Digi Sport.

Ce au declarat Simona Halep și Shuai Zhang înainte de meciul de la Wimbledon

„Cred că ultima oară am jucat una împotriva celeilalte acum 3 ani. Lucrurile sunt diferite acum. Dar, chiar şi aşa, va fi un meci greu. E o adversară incomodă şi are foarte multă încredere, după ce s-a calificat în sferturile de finală de la Wimbledon. Va fi o nouă zi, nu vreau să mă gândesc la ce a fost în trecut. Eu sunt diferită şi mă simt diferit pe teren. Asta e ce contează şi mâine mă voi lupta pentru a câştiga”, a declarat, luni, Simona Halep despre meciul cu Shuai Zhang.

„În acest an m-am dezvoltat mai mult, am îmbunătăţit anumite lucruri. Am încredere în forţele mele şi simt iarba mai bine. Cu fiecare an, mă simt mai bine. Încerc să fiu din ce în ce mai bună pe iarbă, chiar dacă suprafaţa îţi oferă surprize”, a mai spus Simona Halep, citată de digisport.ro.

„Cu Simona am jucat de câteva ori. Am niște amintiri grozave de la acele meciuri. Împotriva ei am obținut prima mea victorie pe tabloul de simplu de la Australian Open. Sper să mă ridic și mâine la nivelul momentului”, a declarat, la rândul ei Shuai Zhang.

Simona Halep a ieşit la cină înainte de meci cu fostul ei antrenor, Darren Cahill, iar prezenţa australianului este benefică, scrie digisport.ro.

Mats Wilander o vede pe Simona Halep în finală

Fostul campion Mats Wilander, acum analist pentru Eurosport, o vede pe Simona Halep favorită la câștigarea trofeului pe iarba londoneză. Specialistul a fost impresionat de jocul româncei la Wimbledon și consideră că „Zhang este adversara perfectă pentru ea”.

„Simona Halep arată foarte bine, este probabil la cel mai înalt nivel pe care l-am văzut la ea pe iarbă, ca să fiu sincer. Este un pic mai agresivă decât în trecut, serviciul este o armă mai bună. Zhang poate fi adversara ideală pe hârtie, dar, în acelaşi timp, Halep trebuie să câştige şi presiunea este pe ea.  Simona Halep nu avea prea multe şanse să câştige Wimbledon, din cauza modului în care joacă, dar acum este posibil. Presiunea este mult mai mare decât la Roland Garros, pentru că jocul ei este mult mai bine adaptat pentru zgură şi ştie că poate câştiga opt din zece meciuri. Zhang este adversara ideală pentru Simona şi poate avea o şansă bună să avanseze”, a declarat suedezul.

Dacă Simona Halep va avansa în semifinale, o va întâlni pe Karolina Muchova (22 de ani, nr. 68 WTA) sau pe Elina Svitolina (24 de ani, nr. 8 WTA). Legat de acest aspect, Wilander a adăugat: „Simona Halep ar urma să joace cu Muchova sau Svitolina şi ar trebui să câştige şi acel meci. Probabil ea trebuie să ajungă în finală, ţinând cont de cum se prezintă tabloul pentru ea. Simona Halep nu avea prea multe şanse să câştige turneul de la Wimbledon, ţinând cont de modul în care joacă, dar aceasta este una dintre ele. Este un tablou extraordinar pentru Simona şi ar putea avea o bună şansă să reuşească", a declarat Wilander. 

Meciurile din sferturile de finală

Barbora Strycova (Cehia, 54 WTA) - Johanna Konta (Marea Britanie, 18 WTA)

Alison Riske (SUA, 55 WTA) - Serena Williams (SUA, 10 WTA)

Elina Svitolina (Ucraina, 8 WTA) - Karolina Muchova (Cehia, 68 WTA)

Simona Halep (România, 7 WTA) - Shuai Zhang (China, 50 WTA). 

Simona Halep și clasamentul WTA după Wimbledon 2019

În acest moment, rezultatele înregistrate la Wimbledon 2019 îi asigură Simonei Halep menţinerea în Top 8 mondial la finele întrecerii londoneze.

Citiți și:  Surprizele zilei la Wimbledon 2019. Karolina Pliskova și Petra Kvitova, eliminate

Simona, acum pe locul 6 în clasamentul în timp real, nu mai poate fi întrecută decât de Elina Svitolina - care ar avea nevoie să câştige un meci în plus faţă de româncă, sau de Johanna Konta - care o poate depăşi doar dacă va câştiga trofeul.

Independent de ce se întâmplă în semifinalele de la Wimbledon, top 3 WTA rămâne acelaşi.

Simona Halep a urcat deja o poziţie faţă de startul Wimbledonului, fiind pe locul 6, iar o calificare în finală ar duce-o pe locul 4, peste Kiki Bertens şi Petra Kvitova (5233 puncte).

Dacă va câştiga titlul, Halep va ajunge la 5933 de puncte, insuficiente pentru a o readuce pe podium, dar se va mări diferenţa dintre ea şi următoarea clasată.

De luni, top 3 va arăta aşa:

1. Ashleigh Barty - 6605 puncte

2. Naomi Osaka - 6257

3. Karolina Pliskova - 6055

Câți bani câștigă Simona Halep după Wimbledon 2019

După succesul cu Zhang, Simona Halep va fi mai bogată cu 662.000 de euro, și asta pentru că sumele oferite în acest an la turneul de la Londra sunt cu 4,65% mai mari decât cele acordate în ediția precedentă, scrie digisport.ro.

Cu încă o victorie, sportiva româncă va ajunge în finala de la Wimbledon și va primi 1.322.937 de euro, iar dacă va triumfa în finală și va ridica trofeul deasupra capului, Simona va primi 2.645.874 de euro.

În întreaga sa carieră, Simona Halep a câștigat peste 30 de milioane de euro din tenis. Fostul lider mondial a câștigat doar în acest an peste două milioane de euro, adunând 29 de victorii și 10 înfrângeri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri