Zi de grație pentru sportul românesc. Avalanșă de vești bune

Data actualizării: Data publicării:
2018 French Open - Day Fourteen
Foto: Guliver/Getty Images

Sâmbătă, 4 iulie, a fost o zi de grație pentru iubitorii sportului din România. Veștile bune, care anunțau rezultate remarcabile pentru sportivi români din diverse domenii, au curs de dimineața până seara.

2018 French Open - Day Fourteen
Foto: Guliver/Getty Images

 

Prima bucurie a venit chiar din cursul nopții. Mihaela Buzărnescu s-a calificat în semifinale la turneul de la San Jose atât la simplu, cât și la dublu.

Cea mai spectaculoasă performanță a zilei au realizat-o sportivii și sportivele care reprezintă România la Campionatul European de canotaj de la Glasgow, unde au luat nu mai puțin de cinci medalii: trei de aur, una de argint și una de bronz.

Tot la Glasgow înotătorul Robert Glinţă a câştigat, sâmbătă, medalia de argint în proba de 50 de metri spate din cadrul Campionatelor Europene de nataţie, la Glasgow. Rezultatul e cu atât mai merituos, cu cât cel care a obținut medalia de aur, rusul Kliment Kolesnikov, a stabilit un nou record mondial şi european, la seniori şi juniori, cu timpul de 24,00.

Robert Glinţă va concura, duminică, şi în proba de 100 m spate, la care participă şi Andrei Mircea Anghel. Anul trecut, Robert Glinţă a obţinut medalia de bronz la 100 m spate, la Campionatele Europene în bazin scurt.

Perechea Karola Patricia Bejenaru/Julia Kimmelmann (România/Germania), cap de serie numărul 2, a câştigat, sâmbătă, proba de dublu din cadrul turneului ITF de la Dublin, cu premii totale de 15.000 de dolari. Bejenaru şi Kimmelmann au învins în finală cuplul Emily Appleton/Lisa Ponomar (Marea Britanie), cap de serie 1, scor 6-3, 2-6, 10-7.

Tot sâmbătă, Alexandra Damaschin, cap de serie 7, s-a  calificat în finala turneului de la Savitaipale (Finlanda), cu premii de 15.000 de dolari, trecând în semifinale de sportiva norvegiană Malene Helgo, favorită 2, scor 6-3, 6-3. În ultimul act, Damaschin o va întâlni pe jucătoarea austriacă Melanie Klaffner, favorite principală a turneului.

Jucătoarea Alexandra Cadanţu s-a calificat, sâmbătă, în finala turneului ITF de la Bad Saulgau (Germania), cu premii totale de 25.000 de dolari. Cadanţu a învins-o în semifinale pe sportiva ucraineană Olga Ianciuk, scor 6-0, 1-6, 6-4. În ultimul act, românca o va întâlni pe favorita 4, sportiva germană Laura Siegemund.

Echipa de gimnaste junioare a României a ocupat poziţia a patra, cu 154.862 puncte, la Campionatul European de gimnastică de la Glasgow, în timp ce la individual compus, Ioana Stănciulescu s-a clasat pe 7 (51.732 puncte), iar Silvia Sfiringu pe 8 (51.265 puncte). Duminică are loc finala pe aparate, la care România are două concurente la sol, una la sărituri și una la bârnă.

Și am mai aflat sâmbătă o veste bună: după o accidentare care l-a ţinut departe de teren mai multe luni, Horia Tecău revine la Mastersul de la Toronto, unde va face pereche cu olandezul Jean-Julien Rojer. La Toronto, perechea româno-olandeză, cap de serie numărul 7, va juca direct în optimi, contra învingătorilor din meciul Ben McLachlan (Japonia)/Matwe Middelkoop (Olanda) - Borna Coric (Croaţia)/Robin Haase (Olanda).

Monica Niculescu, locul 60 WTA şi favorită 7, a acces, sâmbătă, în ultimul tur al calificărilor la turneul Rogers Cup, de la Montreal, cu premii de 2,8 milioane de dolari. Niculescu a învins-o în primul tur pe sportiva rusă Ekaterina Alexandrova, numărul 98 mondial, scor 6-3, 6-3, într-o oră şi zece minute. În runda următoare, Niculescu o va întâlni pe slovena Dalila Jakupovici (92 WTA şi favorită 22).

Și Ana Bogdan, locul 87 WTA şi favorită 20, a trecut de primul tur al calificărilor la Rogers Cup, după ce poloneza Magdalena French, numărul 121 mondial, s-a retras.

Pe tabloul principal se află patru românce: liderul WTA Simona Halep, Mihaela Buzărnescu (24 WTA), Sorana Cîrstea (54 WTA) şi Irina Begu (55 WTA).

Ziua de sâmbătă s-a încheiat târziu în noapte la fel de bine precum a început: Mihaela Buzărnescu a reușit să ajungă în finală la San Jose. A avut meci greu, cu belgianca Elise Mertens, cea care o învingea pe româncă în prima finală în care a ajuns Mihaela în acest an, cea de la Hobart. 

Citiți și:  Mihaela Buzărnescu, în finala turneului de la San Jose

Mihaela Buzărnescu bifează astfel încă o finală în acest an, a treia, dar și prima de turneu Premier. Grație acestui rezultat, românca va urca pe locul 21 WTA, o performanță remarcabilă, în condițiile în care la începutul acestui an era pe locul 56 WTA. Nu îi mai trebuie mult pentru a-și atinge visul - acela de a fi între primele 20 de jucătoare ale lumii.

Cu o carieră relansată la 30 de ani, după ce a fost pe punctul de a renunța la tenis din cauza unor accidentări, Mihaela capătă alura unui erou de poveste, care demonstrează că imposibilul e posibil. În spatele performanțelor sale extraordinare stau multă ambiție și mai ales multă muncă. Mihaela are poftă de joc și vrea să recupereze. Deține și un record: este jucătoarea din WTA cu cele mai multe meciuri jucate în acest an, peste 100, atât la simplu, cât și la dublu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri