Ucraina vrea să-și întărească forțele aeriene cu avioane de luptă franceze Mirage

Data publicării:
avion Mirage
Mirage 2000 este un avion de luptă francez multirol, cu un singur motor, din a patra generaţie. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Ucraina nu va putea renunţa peste noapte la aeronavele sovietice în favoarea celor occidentale, iar avioanele militare franceze Mirage ar putea coexista pe aerodromurile ucrainene cu cele americane şi sovietice, a declarat duminică şeful Forţelor Aeriene Ucrainene, Mikola Oleşciuk, transmite Reuters, preluat de News.ro.

De când a început invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, Kievul a cerut aliaților occidentali să furnizeze arme şi muniţii din ce în ce mai sofisticate, inclusiv vehicule blindate, tancuri, rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de luptă F-16 fabricate în SUA.

Este aşteaptat ca primele avioane F-16 să sosească în Ucraina mai târziu în 2024, deşi impactul lor asupra războiului ar putea fi limitat de puterea forţelor aeriene ruse.

Comandantul forţelor terestre ale Ucrainei a declarat vineri că Kievul are nevoie de mai multe avioane militare pentru efortul său de război, cum ar fi avioanele de atac americane A-10 Thunderbolt II, pentru a sprijini infanteria şi avioanele care ar putea trage rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune.

Comandantul Forţelor Aeriene Ucrainene, Mikola Olesşciuk, spune că nu numai A-10-urile americane, ci şi avioanele franceze Dassault Mirages ar putea intra în serviciu în Ucraina.

„Prin urmare, împreună cu F-16, şi MiG-29 vor funcţiona pe cer şi este posibil ca puterea de luptă a bombardierelor Su-24M să fie îmbunătăţită de Mirage-2000D, iar aeronavele de atac Su-25 să fie întărite de A-10 Thunderbolt II”, a spus Oleshchuk pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Mirage 2000 este un avion de luptă francez multirol, cu un singur motor, din a patra generaţie.

„Prioritatea de astăzi este, desigur, F-16, pentru care piloţii ucraineni sunt deja recalificaţi. Cu toate acestea, experţii noştri studiază şi alte oportunităţi de creştere a potenţialului de luptă al aviaţiei în general”, a spus Oleshchuk.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în septembrie că a încheiat „un acord foarte important privind pregătirea piloţilor noştri în Franţa”, în conversaţia cu preşedintele Emmanuel Macron. El nu a explicat ce formare va fi urmată.

Franţa nu are avioanele de luptă F-16.

Ucraina a primit recent promisiuni pentru F-16 din partea Danemarcei şi Ţărilor de Jos. Ţara are avioane de război Rafale de fabricaţie franceză şi avioane Mirage 2000 din generaţia anterioară.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri