Sari la conținut

Un viitor în care statul legiferează arderea cărților. Ce pregătește HBO

Rețelele de televiziune din Statele Unite se pare că mizează anul acesta pe fascinația distopiilor în rândul consumatorilor de seriale. Mult așteptata adaptare într-un serial TV a celebrului thriller semnat de Margaret Atwood, ”Povestea Slujitoarei”, o frescă socială a unei Americi aflate sub un regim teocratic violent, în regia lui Volker Schlondorff, unul dintre titanii Noului Val din cinematografia germană a anilor 1970, a avut premiera miercuri, 26 aprilie. Serialul a fost finanțat de HULU. Însă, la antipod, HBO se pregătește să iasă pe „contraatac” cu o altă ecranizare.

cvr9781451673265_9781451673265_hr

 

Este vorba despre capodopera vizionară din 1953 a lui Ray Bradbury, ”Fahrenheit 451”, un coșmar distopic despre o societate în care statul interzice cititul și legiferează arderea cărților, izolând cetățenii într-o „bulă” socio-politică indusă de droguri și mass-media.

Potrivit publicației Variety, proiectul este încă la curs de elaborare, însă HBO intenționează să treacă în cât mai scurt timp la etapa de producție.

În perioada în care romanul lui Ray Bradbury a fost publicat, arderea cărților începuse să devină tot mai frecventă în Statele Unite. Distopia lui Bradbury s-a impus imediat ca o carte-cult a generației „Baby Boom”.

Singura adaptare cinematografică de până acum a romanului este cea realizată în 1966 de marele regizor francez Francois Truffaut.