VIDEO Ce s-a întâmplat cu ultimul avion prezidențial al României, cumpărat de Ceaușescu și folosit de următorii trei președinți

Data actualizării: Data publicării:
avion
Ce s-a întâmplat cu ultimul avion prezidențial al României, cumpărat de Ceaușescu și folosit de următorii trei președinți

România nu mai are un avion dedicat oficialilor din 2012, când aeronava Boeing 707, cumpărată de Ceaușescu și folosită de următorii trei președinți, a fost vândută în Statele Unite. În prezent, fostul avion prezidențial a fost transformat într-o cisternă zburătoare și este folosit pentru armata americană.

România este un caz rar în Uniunea Europeană și chiar în regiune ca țară fără o aeronavă care să fie folosită de oficiali. Bulgaria, Cehia, Slovacia și Ungaria au câte un Airbus pentru uz oficial, iar Polonia, un Boeing.

Boeingul 707 a ajuns la Ceaușescu în 1974. A fost perioada de deschidere a regimului comunist către restul lumii. Așa că avionul l-a purtat pe dictator în Africa, Asia, Europa și America. În imaginile de arhivă, aeronava, vopsită în alb și roșu și pe care scria mare Republica Socialistă România, era mereu în fundal, când Ceaușescu era primit prin diverse țări.

După căderea regimului comunist, Boeingul oficial a avut o viață internațională. În 1990 și 1991, a zburat câteva luni în zona Caraibelor și în America de Sud, închiriat unei companii americane. În 1995, avionul a stat câteva luni la o companie din Pakistan, tot închiriat.

Întors acasă, a primit și vopsea nouă - dungă tricoloară pe lateral și textul România, lângă ușa din față.

Când a revenit Iliescu la Cotroceni, avionul oficial a primit schema finală - alb cu o dungă albastru pe lateral. Așa l-a menținut și Traian Băsescu, ultimul președinte care a folosit avionul moștenit de la Ceaușescu.

Avionul lui Ceaușescu a emigrat în Statele Unite în 2012, pentru o viață nouă. Multă vreme a stat parcat, dar în 2020 a zburat din nou.

Compania care l-a cumpărat din România, Omega Air, oferă servicii de realimentare în aer pentru Pentagon. Astfel că avem de-a face cu o situație bizară și probabil unică în lume - avionul unui dictator comunist ține în aer avioane militare ale Statelor Unite și chiar drone.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri