Președintele Mexicului anunță că-și vinde avionul prezidențial Tadjikistanului: „Nu l-am folosit niciodată, mi-ar fi fost rușine”

Data publicării:
Avionul prezidențial din Mexic
Avionul prezidențial a fost o sursă de controverse pentru administrațiile mexicane anterioare. Foto: Profimedia Images

Mexicul va vinde avionul său prezidenţial Tadjikistanului pentru 92 de milioane de dolari, a anunţat preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador, care se mândreşte cu respectarea unei vechi promisiuni electorale în favoarea austerităţii bugetare.

„Nu l-am folosit niciodată, dar mi-ar fi fost ruşine, o spun sincer, să folosesc acest avion” al cărui cost de întreţinere „este contrar austerităţii republicane”, a declarat președintele mexican, cunoscut ca AMLO, după acronimul numelui său. 

După ce plăteşte suma, guvernul Tadjikistanului are la dispoziţie zece zile pentru a duce avionul Boeing Dreamliner 787-8 în capitala sa, Dușanbe.

Avionul a fost cumpărat pentru o sumă totală de 218 milioane de dolari de fostul preşedinte Felipe Calderon (2006-2012), iar succesorul său Enrique Pena Nieto (2012-2018) l-a folosit şi el, a reamintit AMLO, ajuns la putere în decembrie 2018.

Lopez Obrador, un politician din rândurile stângii naționaliste, a subliniat că predecesorii săi s-au comportat ca „mici faraoni”, cât s-au aflat la putere.

El a făcut doar cinci călătorii în străinătate în aproape patru ani şi jumătate de mandat, patru în Statele Unite şi un turneu prin America Centrală şi Cuba la începutul lui 2022.

În ianuarie, liderul mexican a explicat că nu poate merge la summitul latino-american de la Buenos Aires pentru că urma să supravegheze progresul lucrărilor pentru punerea în funcţiune a trenului Maya, mega-proiectul său din Peninsula Yucatan pe care doreşte să-l inaugureze în decembrie.

Summitul a marcat marea revenire a preşedintelui brazilian, Lula da Silva, care nu a ratat summitul de la Buenos Aires.

În absenţa lui Lopez Obrador, Mexicul, una dintre primele 20 de economii ale lumii, este reprezentat în străinătate de ministrul de externe Marcelo Ebrard, posibilul său succesor.

Banii din vânzarea avionului vor fi folosiţi pentru construirea a două spitale în statele Guerrero şi Oaxaca (sud-vest), două dintre cele mai sărace zone din Mexic, a adăugat Lopez Obrador.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri