VIDEO. Momentul exploziei de la Rafinăria Petromidia-Năvodari

Data actualizării: Data publicării:
Momentul exploziei de la Rafinăria Petromidia-Năvodari
Momentul exploziei de la Rafinăria Petromidia-Năvodari. Foto: Captură video

Un turist aflat pe plajă în Mamaia Nord a surprins momentul exploziei de la Petromidia. În imagini se observă flăcările, urmate de un nor negru de fum care s-a ridicat rapid.

Dragoș Ciuparu, profesor UPG Ploiești a explicat la Digi24 care sunt cauzele care ar fi putut provoca explozia, eroarea umană fiind puțin probabilă.

Știind că e vorba de o instalație de hidrofinare petrol motorină, această instalație lucrează cu gaze, ca atare gazele sunt gaze inflamabile, vorbim de hidrogen și gaze ușoare, metan, etan, propan. Este foarte posibil ca un astfel de amestec de gaze, scurs dintr-o neetanșeitate în instalație să fi prins foc, cum spunem noi, de la un cuptor sau altă sursă care să genereze explozie, în urma șocului să afecteze mecanic echipamentele tehnologice din instalație, conducte, vase,” a explicat Dragoș Ciuparu,

„Scenariile sunt multiple. Din fericire, în ziua de azi, instalațiile sunt aproape complet automatizate. Sunt gestionate prin sisteme de control distribuite care permit intervenția umană într-o măsură mică. Poate fi vorba de o neetanșeitate la vreun utilaj dinamic, vreo pompă sau vreun compresor care să se denatureze în timp, din uzură și care să producă astfel de scurgeri de gaze,” a adăugat Dragoș Ciuparu.

Despre toxicitatea fumului eliminat în timpul exploziei, Dragoș Ciuparu spune că „Norul de fum nu e norul de gaze care a explodat. Norul de fum rezultă ca urmare a arderii produsului petrolier care exista în instalație la momentul acela. Toxicitatea lui e asemănător cu al gazelor de eșapament ale motoarelor Diesel și ale turbomotoarelor de aviație.” 

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Un bărbat care fusese dat dispărut a fost găsit mort. Alte cinci persoane au fost rănite, una având arsuri pe 45% din corp. Intervenția la fața locului este în plină desfășurare. Oamenii din localitățile învecinate au primit mesaj RO-Alert să rămână în locuințe și să nu deschidă geamurile. Ministrul Mediului a declarat că impactul asupra mediului poate fi major.

Purtătorul de cuvânt al ISU Constanța, Anamaria Stoica, a anunțat că incendiul nu a fost încă stins: „O explozie la instalația de transport a gazului petrolier. În acest moment, incendiul a fost localizat și se lucrează, dar fiind o instalație de gaz, această nu se poate opri imediat. Va fi o situație de durată până în momentul în care incendiul va fi stins.”

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri